Пациенти поискаха оставката на здравния министър
Пациенти поискаха оставката на здравния министър / Sofia Photo Agency
Поискаха оставката на здравния министър Божидар Нанев
26994
Поискаха оставката на здравния министър Божидар Нанев
  • Поискаха оставката на здравния министър Божидар Нанев

Пациентски организации излизат на протест, ако законът за лекарствата в хуманната медицина даде право на Националната здравноосигурителна каса да определя процента на реимбурсация за лекарствата на социално значимите заболявания. В декларация до премиера Бойко Борисов и Народното събрание организациите се противопоставят на подготвяните законодателни промени и настояват държавата да поеме изцяло лечението на хронично болните пациенти у нас. От федерация Български пациентски форум се обявиха и срещу идеята на здравната каса пациентите сами да заплащат лекарствата, за които в момента касата плаща до 2 лева.

България е единствената европейска държава, в която пациенти с хронични заболявания доплащат за животоспасяващи лекарства, заяви д-р Адриан Стоев, заместник-председател на Българска асоциация "Диабет". По думите му в новия позитивен списък има много лекарства, предвидени за доплащане от пациента. Пациентските организации предлагат следното решение: „НЗОК да използва своя натрупан от нашите пари резерв от 800 000 лева. Всички хронично болни в България трябва да се осигуряват на 100%, защото това е животоподдържащо лечение - един ден да пропуснеш и човекът умира. Със сегашната политика това означава, че всички бедни хора в България, които не могат да си позволят да си доплатят за своето лечение, трябва да умрат".

Пациентските организации поискаха оставката на здравния министър Божидар Нанев, с аргумент, че не е изпълнил поетия преди няколко месеца ангажимент да инициира нормативни промени в полза на осигуряването на добро лечение за пациентите.