Овчаров в отпуск от вторник, двама зам.-министри уволнени
Овчаров в отпуск от вторник, двама зам.-министри уволнени / netinfo
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров излиза в отпуск след работното посещение на правителствената делегация, водена от премиера Сергей Станишев в Москва. Това е решил министър-председателят Сергей Станишев след срещата си с министър Овчаров.

Визитата на делегацията, в която е и Румен Овчаров, започва на 6 май и приключва във вторник.

В същото време премиерът уволнява от постовете им заместник-министрите на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова и на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски.

По време на разговора си със Станишев Румен Овчаров потвърдил готовността си да подаде оставка от министерския пост, ако това би довело до стимулиране на реформата в следствието и съдебната система.

„Кои са кръговете от БСП, които източват държавата и как Станишев ще спре разпада на държавата - това са въпросите, които ни вълнуват”. Така кметът на София Бойко Борисов коментира излизането в отпуск на министъра на икономиката Румен Овчаров и уволнението на заместник-министрите на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова и на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски.

Постъпката на премиера беше очаквана. Така говорителят на НДСВ Станимир Илчев коментира пред Дарик информацията, че министър-председателят Сергей Станишев е преценил, че министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров трябва да излезе в отпуск.

Говорителят на БСП Ангел Найденов определи като „малко очаквано” решението на премиера Сергей Станишев за излизането в отпуск на министър Румен Овчаров. „Това решение е от тези, които определят отговорността на министър-председателя. Решение, което ще намали политическия натиск по отношение на БСП”, коментира още Ангел Найденов.

Скандалът в държавата има тежки вътрешнополитически и външнополитически измерения – това каза председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков.

Според лидера на СДС Петър Стоянов ще има още доста имена на заместник-министри и доста началници на отдели, чиито имена ще изплуват, ако се бръкне дълбоко в скандала. Премиерът иска да жертва пешки, за да не стигне вълната на общественото недоволство до него, до президента и до управляващите в тройната коалиция, каза още лидерът на СДС.

Излизането в отпуск на министър Румен Овчаров и на директора на Националното следствие Ангел Александров ще помогне на прокуратурата да работи в по-спокойна обстановка, заяви говорителят на главния прокурор Маргарита Попова.

***

Името на заместник-министъра на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски беше замесено в скандала, след като изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев съобщи, че заместник-министърът е оказвал натиск да бъде назначен негов човек за ръководител на цигарената фабрика в София.

В Министерството на икономиката и енергетиката няма яснота кой от зам.-министрите ще замества министър Румен Овчаров, след като той излезе в отпуска на 8 май.

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Лъчезар Борисов заяви, че е научил от медиите за решението на премиера Сергей Станишев Овчаров да излезе в отпуска и да бъдат освободени зам.-министрите на икономиката Корнелия Нинова и на държавната политика при бедствия и аварии Делян Пеевски.

Бившият вече заместник-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова беше замесена в скандала с „Топлофикация”, след като следователката Татяна Шарланджиева обвини директора на Националното следствие Ангел Александров, че й е оказвал натиск, като се е опитал да се възползва от приятелството й с Корнелия Нинова.