Синоптичните модели категорично сочат омекване на времето в района на Балканите и България в период от 7 до 10 дни, във втората половина на януари.
 
Не се очакват и сериозно валежи, в близките 7 дни, тъй като страната ни ще е встрани от активните атмосферни процеси.

Очаква ни облачен вторник с бурен вятър
 
Според данните, за първите 15 дни на януари в София, средната температура е минус 4 градуса, а през 2018 година е била за целия месеца януари 1 градус над нулата. И тъй като сега е по-студено от миналия януари е време нещата да се обърнат и да видим по-меко време в следващите дни.

Gulliver/Getty Images

Относителното затопляне ще се почувства още от сряда през деня, като в четвъртък и петък ще видим на места в низините и дневни температури до 8, 10 градуса.  До събота - неделя не се очакват валежи, но в началото на следващата седмица над Средиземноморието атмосферното налягане ще се понижи и тогава над страната ще се създадат условия за превалявания към вторник, сряда, а към края на следващата седмица ще видим и по-сериозно влошаване на времето.

Gulliver/Getty Images

Тъй като периодът е твърде дълъг, не е много ясно, дали ще видим сериозно завръщане на зимата.
 
Доста дълбок циклон ще влоши времето над Турция в следващите 72 часа и на много места там ще падне повечко сняг, но този процес няма да засегне нашата страна.

Снежна красота: 12 места в Европа, които трябва да видите през зимата (СНИМКИ)
 
В планините, със слабото затопляне, ще остане опасността от лавини, в алпийските части, затова бъдете внимателни и не напускайте зимните пътеки и не карайте извън маркираните писти.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik