Отлагат делото за смъртта на Големия Риж за септември
Отлагат делото за смъртта на Големия Риж за септември / снимкa: Дарик - Бургас

Неявяване на две от вещите лица, изготвили комплексната физико-химична експертиза по делото за убийството на Калоян Стоянчов-Големия Риж, отложи процеса за септември. Подсъдим по него е 40-годишният бивш полицай Петко Лисичков. Обвинението е за убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана, за което законът предвижда наказание до 6 години лишаване от свобода. Граждански ищец по делото е бащата на Рижия - Слави Стоянчов.

Днес в Бургаския окръжен съд трябваше да бъдат разпитани специалистите, изготвили заключението за откритите вещества в урината на убития криминално проявен младеж. Според техните изводи това са морфин и съдържащите се в марихуаната активни съставки - канабиноид. Заключенията се оспорват от адвокатите на частното обвинение и те настояват за личен разпит на експертите. 

Поради заявената уважителна причина за отсъствие на един от тях до преки показания в съдебната зала не се стигна. Делото бе отложено за 10 септември, когато се очаква да приключи. Тогава освен заключенията на вещите лица съдът ще изслуша и обвиненият Лисичков. Той ще разкаже своята версия за инцидента от 20 септември 2009 г., довел до смъртоносното прострелване на 24-годишния Калоян - Големия Риж.

В момента той е с мярка за неотклонение парична гаранция. На предходното заседание беше представена и подписка в негова защита, подкрепена от над 33 000 бургазлии.