Открива се регистър на лица и фирми, източвали пари от еврофондове
Открива се регистър на лица и фирми, източвали пари от еврофондове / netinfo

Лица и фирми, източвали пари от еврофондове с държавен и общински бюджети, ще имат забрана за сключват договори за обществени поръчки. Те ще бъдат записани в два регистъра към Агенцията по обществени поръчки. Това предвиждат изменения в Закона за обществените поръчки, представени от министъра на правосъдието Миглена Тачева на семинар в Боровец.

В Агенцията по обществени поръчки ще се създадат два регистъра. В единия ще бъдат записани всички физически и юридически лица, за които с влязло в сила съдебно решение е установено неизпълнение на задължения по договор за обществена поръчка. Вторият регистър ще бъде за нарушения при харченето на пари от държавните и общински бюджети, извънбюджетни сметки и фондове, по международни договори или програми на Европейския съюз.

Вписването в регистрите ще е за срок от две години, а физическите лица и фирмите нарушители, вписани в тях, няма да могат да участват в търгове и конкурси по Закона за обществени поръчки, с тях няма да може да се сключват договори за изпълнение на такива обществени поръчки през времето, когато са вписани.

Мярката е в отговор на изискването на Брюксел да се затегне контролът на изразходваните пари от еврофондовете и да се предотвратят нарушенията с финансови средства от държавните и общински бюджети. Това ще стане с изменения в Закона за обществените поръчки, които Министерството на правосъдието ще внесе в понеделник в бюджетната комисия на Народното събрание.