/ iStock/Getty Images
Център за изследване на екстремизма и тероризма беше открит днес във Военната академия “Г. С. Раковски” в София.

„Мисията на центъра е чрез изследване, образование и квалификация да допринася за усъвършенстването на способностите на системата за сигурност в областта на противодействието на екстремизма, тероризма и радикализацията“, обясни ръководителят на центъра полковник Петър Маринов.

Задачите на центъра са предоставяне на обучение и квалификация за персонал, работещ в сферата на сигурността, в съответствие с приетите национални политики, стандарти, тактики, техники и процедури; провеждане на научни изследвания и разработване на иновационни подходи за противодействие на тероризма, екстремизма и радикализацията чрез подобряване управлението на знания и споделяне на анализи и поуки от практиката, както и популяризиране на ефективното споделяне и прилагане на най-добрите граждански и военни практики при противодействие на тероризма и радикализацията.

Осигуряване подкрепа за усъвършенстване на способностите за противодействие на радикализацията и тероризма също е сред задачите на центъра.

Създаването на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма във Военната академия е част от стратегическата насока на България за укрепване на националната сигурност и превенция на терористични актове. Центърът е нещатно звено към Военната академия, в катедра „Сухопътни войски“ към факултет „Командно – щабен“.

Основната визия е той да се организира, развие и функционира като национална и международно призната структура, посочват от центъра на своя сайт.
Николай Трифонов/БТА