Отец Валентин: Причините за навлизането на сектите са икономически
Отец Валентин: Причините за навлизането на сектите са икономически / снимкa: Sofia Photo Agency

Причините за навлизането и разпространението на сектите в България са икономически, смята отец Валентин от храм „Света Троица" в Габрово. Проблемът с тях е започнал още в зората на демокрацията, когато България беше финансово нестабилна. „За последните 20 години искахме да надскочим себе си, да се помъчим да прескочим тези 45 години, които православието беше подтискано", каза отец Валентин. „Виждайки тази мътна вода, сектите навлязоха с чужди средства, предлагайки дрехи, храни и пари. И някои от хората са възприели да влязат в тези секти. Много от тях обаче се обръщат отново към православната църква”, увери свещеникът.

„Въвеждането на вероучение в училищата би дало познания за религиите на младите хора, които са сред предпочитаните за привличане от сектите”, смята отец Валентин. Той поясни, че Църквата вече създава хосписи и благотворителни дружества, които да помагат на хората.

Междувременно областният управител на Габрово Светлозар Тодоров подкрепи подписката срещу изграждане на молитвен дом на "Свидетели на Йехова" в града. "Не изразявам официалната позиция на Областна управа, тъй като до този момент при нас не е постъпвала жалба. Аз обаче като гражданин имам пълно доверие на българската църква и смятам, че има основание да се организира тази подписка. Общественото недоволство е много голямо. Все още не съм се подписал, но днес ще го направя", каза за Дарик Тодоров.

На официалната си страница кметът на Габрово Томислав Дончев също изразява подкрепа за организираната подписка срещу строежа на храм на "Свидетели на Йехова" като уточнява, че това е лична позиция.

Повече от 1000 са събраните до момента подписи срещу изграждането на молитвения дом.

Новини от Габрово