От ДПС ще отидат на консултации при президента Румен Радев, но считат, че „час по-скоро“ трябва да се отиде на предсрочни избори. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента. Според нас, много отговорно и много бързо, трябва да тръгнем към едни предстоящи избори, обяви той.

По думите на Карадайъ поведението на участниците в предизборната кампания трябва да е такова, че след вота да се възстанови нормалността и в политиката, и в държавата. Политическият терен да не го превръщаме в бойно поле, а участниците да се състезават с идеи и предложения за преодоляване на кризите, за подобряването живота на гражданите, за сигурността и стабилността и бъдещето на България, призова той. Според Карадайъ наличието на политическа криза създава допълнителни проблеми в страната и трябва да бъде решена.

ГЕРБ-СДС отказа да реализира мандата и не излъчи кандидат за премиер

„Решаването обаче на тази политическа криза, която дойде със заявката „смяна на модела „ГЕРБ“, виждаме, че не се случва. Новият модел е моделът на задкулисието, на олигархията, медийни и енергийни босове да редят кабинети по молове и по джипки. Това не бива и не трябва да се случва“, каза той.

Днес от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да реализират проучвателния мандат за правителство. Държавният глава информира, че в петък ще проведе консултации в парламентарно представените партии преди връчването на третия мандат. По Конституция първите два мандата се връчват на двете най-големи по численост политически сили в парламента. Третият проучвателен мандат се връчва на парламентарна група по преценка на държавния глава.  
БТА