/ iStock/Getty Images
От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише - one-stop shop (OSS), напомнят от НАП.

Чрез нея пpeдпpиятиятa, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби могат дa ce peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и доставки на услуги към крайни клиенти с място на изпълнение в друга държава членка. За новите специални режими онлайн търговците, установени на територията на страната, могат да се регистрират през Портала за електронни услуги на НАП чрез квалифициран електронен подпис.

НАП събра за седмица 4 млн.лв. просрочени задължения

От НАП обръщат внимание, че в случаите, при които фирма, която не е установена по седалище и адрес на управление на територията на страната и е регистрирана по ЗДДС за целите на дистанционните продажба на стоки и е избрала да се регистрира за „режим в Съюза“ в държавата членка, в която е установена, и е подала в тази държава членка до 30 юни 2021 г. заявление за регистрация, следва да уведоми за този избор по електронен път компетентната структура на НАП.

Срокът за това е 30 юни 2021 г., включително. В случаите, в които фирмата е уведомила по електронен път компетентната структура на НАП за регистрацията си за „режим в Съюза“ в държавата членка, в която е установена, и иска да прекрати регистрацията си по чл. 98 или 100, ал. 3 от ЗДДС, не е необходимо да подава и заявление за прекратяване на регистрацията, допълват от НАП.

Нова атака с фишинг имейли за непогасени задължения към НАП (ВИДЕО)

В този случай, в 7-дневен срок от постъпване на уведомлението по електронен път, Агенцията извършва проверка на основанието за дерегистрация. В случаите, когато е налице основание за дерегистрация, то тя се счита от 30 юни 2021 г. От НАП напомнят, че когато бъде прекратена регистрация по ЗДДС, заедно със справка-декларацията за последния данъчен период фирмата трябва да подаде и протокол-опис за начисляване на данък по чл. 111 от ЗДДС по образец.

Повече за новите правила за ДДС в електронната търговия след 1 юли 2021 г. може да намерите в обяснителни бележки, които имат за цел да осигурят по-добро разбиране на някои части от законодателството на ЕС в областта на ДДС. Допълнителна информация е достъпна и в рубриката „ДДС при електронна търговия в ЕС“ в сайта на Агенцията, както и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор.