Освобождават срещу подписка майка, която отказва да предаде дъщеря си на баща й
Освобождават срещу подписка майка, която отказва да предаде дъщеря си на баща й / netinfo

Пловдивчанката Елена Ганчева – Ярке, която отказва да предаде 11-годишната си дъщеря Паола на баща й в Хамбург, ще бъде освободена срещу подписка. Окръжният съд отказа да й наложи поисканата от прокуратурата постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” въпреки наличието на европейска заповед за арест.

Магистратите прецениха, че в българското законодателство не съществува престъпление “неправомерно задържане на дете в чужбина, което вече се намира там”. Това е основанието, на което прокуратурата в Хамбург е издала европейската заповед за арест на майката, след като бащата Франк Ярке е спечелил родителските права

В съдебната зала Елена повтори вече заявеното в интервю за Дарик, че съпругът й е алкохолик, който не работи и се издържа от детските надбавки. Тя заяви, че се страхува и от сексуално посегателство върху момиченцето, тъй като е хващала бившия си съпруг да сваля бельото му. „Спасете мен и детето ми”, каза пред съда жената, която от 3 години търси помощ от българските институции.

Роднините на 11-годишната Паола, която от 3 години живее с майка си в България, останаха доволни от решението на съда. Досега не сме намерили справедливост в никоя друга инстанция, каза бабата на момичето. Преди време от Агенцията за закрила на детето, където семейството търсило помощ срещу връщането на Паола в Германия, заявиха, че не могат да действат срещу постановление на чуждестранни съдилища.

Други новини от Пловдив