Освобождават шестима шефове в БДЖ
Освобождават шестима шефове в БДЖ / снимка: Sofia Photo Agency

Поради допуснати пропуски и слабости в работата ще бъдат освободени от постовете си изпълнителния директор на „БДЖ” ЕАД Олег Петков, управителят на „Пътнически превози” ЕООД Димитър Петков, заместник-директорите на „Пътнически превози” ЕООД Николай Николов и Георги Иванов, Иван Лалов, директор на дирекция „Безопасност и контрол” в БДЖ, и Христо Иванов, директор на поделение „Пътнически превози” – София.

В предаването Денят на Дарик Иван Лалов заяви, че още не е уведомен официално за уволнението си и допълни, че коментари могат да се правят едва след като се установи истината за трагичния инцидент във влага София-Кардам. Според него, уволнението му и той самият са най-малкият проблем в случая.

Премиерът Сергей Станишев одобри предложените от министъра на транспорта кадрови промени и препоръча те да бъдат извършени максимално бързо. Категоричното мнение на министър-председателя е, че действията на министъра на транспорта по време на трагичния инцидент са били адекватни на ситуацията, а предприетите от него мерки за повишаване на контрола и безопасността на пътническите превози в железниците са професионални и отговорни. Затова премиерът Сергей Станишев отхвърли подадената от министър Петър Мутафчиев оставка.

Той препоръча на министър Мутафчиев да бъде отправена покана към Европейската железопътна агенция за разследване на произшествия да предостави свои експерти за подпомагане на разследването на причините за трагичния пожар във влака София-Кардам. Възможност за това дава Европейската директива за безопасност в железниците. Според премиера, започналата комплексна проверка на състоянието на кушет-вагоните следва да бъде разширена за всички вагони.