Освобождават шефа на БДЖ
Освобождават шефа на БДЖ / снимка: БГНЕС
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев уволни изпълнителния директор на “Български държавни железници” ЕАД Олег Петков и още петима висши ръководители на дружеството. Заповедта за освобождаването влиза в сила от утре. Девет души загинаха при пожара във влака София – Кардам в нощта на 28 срещу 29 февруари.

Уволненията станаха факт след среща на транспортния министър Петър Мутафчиев с премиера Сергей Станишев. На нея Мутафчиев е докладвал за изводите на мобилните групи, които извършиха проверки в системата на железопътния транспорт. Било е докладвано, че констатираните пропуски и нередности водят до извода, че ръководството на БДЖ не е осъществявало своевременен и засилен контрол, не са определени срокове за запознаване на персонала с новите ограничения при пътуванията и мерките за безопасността на пътниците, нито конкретни действия за въвеждането им в новата система на БДЖ. Освен Олег Петков с постовете си се разделят управителят на "Пътнически превози" ЕООД Димитър Петков, заместниците му Николай Николов и Георги Иванов. Директорът на дирекция „Безопасност и контрол” Иван Лалов и на „Пътнически превози” – София Христо Иванов.

Ето какво каза Димитър Петков, след като научи вестта за уволнението си:

Сега не ми е до интервюта. Не искам да коментирам.

Откривате ли в себе си някаква вина за това, което се случи, трагедията във влака край Червен бряг?

Не, и в БДЖ не откривам вина.

И не смятате, че има слабост във вашата работа, понеже това е мотивът и на министър Мутафчиев, и на премиера?

Не. Конкретният повод, защото поводът е един, а формулировката е друга, не искам да се коментира.

По време на срещата си с Мутафчиев премиерът Станишев е отхвърлил подадената от министъра оставка, като е споделил мнението си, че действията на Мутафчиев по време на инцидента са били адекватни. Станишев е препоръчал европейски експерти да се включат в разследването на произшествието.