Илия Стоичков
Илия Стоичков / БГНЕС
Оставиха зад решетките обвинения в убийството на земеделския учен
98110
Оставиха зад решетките обвинения в убийството на земеделския учен
  • Оставиха зад решетките обвинения в убийството на земеделския учен
Пловдивският Окръжен съд остави в ареста 42-годишния Илия Стоичков, обвинен в умишленото убийство на земеделския преподавател и учен доц. Стефан Нейков. Мотивите на магистратите са, че мъжът може да се укрие или да извърши ново престъпление. За подобно деяние Наказателният кодекс предвижда ефективна присъда от 10 до 20 години.

Има задържан за убийството на учения в Пловдив
 
Днес по-рано адвокатът Георги Кременаров поиска за клиента си парична гаранция или домашен арест. Защитата определи оставането зад решетките като прекалено тежка мярка.
 
"Обвиняемият има семейство, 6-годишно дете, трудово устроен е и има постоянен адрес", аргументира се адвокат Кременаров.
 
От своя страна обвинението изтъкна нови доводи за тежкото престъпление. Прокурор Георги Пенев обяви, че при побоя над 71-годишния доц. Нейков, преподавателят е получил две разкъсно-контузни рани на главата, множество счупени ребра и няколко тежки кръвонасядания. Вследствие на травмите ученият е починал.

Бивш университетски преподавател издъхнал след побой, разследват убийство

До час съдът решава за мярката на убиеца на преподавателя
Кирил Кирилов, Дарик Пловдив

Обвинителят допълни, че Стоичков е изтръгнал и златен ланец от врата на жертвата, който съпругата му по-късно е оставила в заложна къща в Стамболийски.
 
Обвиняемият поиска парична гаранция от 1000 или 2000 лева. Каза, че иска да работи и че няма намерение да наранява никого.
 
Определението на Окръжния съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд в тридневен срок.