Оставиха в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев
Оставиха в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев / screenshot/vbox7
Оставиха в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев
90226
Оставиха в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев
Оставиха в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев
  • Оставиха в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев
  • Оставиха в ареста обвинения в терористична подготовка Иван Захариев

Обвиненият в тероризъм Иван Захариев се опитал да влезе в редиците на ИДИЛ, но от групировката не го приели заради слаба военна подготовка.

Това става ясно от доказателствата, които прокуратурата е събрала по делото срещу 21-годишния австралиец с български корени. В края на септември той беше задържан при специализирана акция на прокуратурата и ДАНС в столичния кв. „Хаджи Димитър".

Според магистратите разследването до момента е установило, че младият мъж, чийто баща е българин, е имал силен интерес към радикалния ислям, военната обстановка в Сирия и включването в редиците на ИДИЛ.

В жилището, което Захариев е обитавал в София, агентите на ДАНС са открили богата литература на религиозна тематика, от която е направено заключение, че той задълбочено е изучавал салафизма, участвал е в онлайн дебати на теми от религиозен и военен характер. Освен това срещу младия мъж са свидетелствали няколко души, двама от които - инструктор и състезател по стрелба.

Арестуваният за тероризъм е насочвал оръжие срещу инструкторите си (ВИДЕО)

Те обяснили, че Захариев е бил силно мотивиран да придобие добра стрелкова подготовка и често е споделят възгледите си за военния конфликт в Сирия. Други двама тайни свидетели пък разказали пред разследващите, че младежът е посетил Сирия при опит да влезе в редиците на ИДИЛ, но не бил приет заради слабата си практическа подготовка.

След това си посещение обаче той бил силно мотивиран да направи втори опит. Австралийските власти обаче засекли пътуването му до Сирия и го поставили под наблюдение, което принудило младия мъж да дойде в родината на баща си България, където да си извади нови документи и да подобри уменията си по стрелба. Въпреки, че отрича синът му да е имал нещо общо с каквато и да е терористична дейност, Светломир Захариев разказа пред медиите, че синът му е описвал историята си в книга, която сега служи като основно доказателство на обвинението.

В крайна сметка спецапелативните магистрати оставиха в ареста обвинения в подготовка за терористична дейност Захариев в ареста. Съдът прие становището на експертите, че той няма психично разстройство, с интелектуално ниво над средното е и може пълноценно да участва в наказателния процес. Пред магистратите Захариев отново заяви, че е бивш мюсюлманин и за отказа си от религията в Сирия биха го убили. Интересът към религиозната литература и ситуацията в Сирия по думите му бил изцяло научен. Младият мъж определи обвинението си като скалъпено и абсурдно.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.