болница
болница / iStock
Тежко е състоянието на родилката от Сливен, която вчера беше докарана в София с военен самолет "Спартан". Тя е настанена в болница "Токуда" с полиорганна недостатъчност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

30-годишната родилка била приета в МБАЛ "Д-р Иван Селиминиски" в Сливен по спешност в четвъртък - 13 април, с отлепена плацента и мъртъв плод, съобщи началникът на отделението по Анестезеология и интензивно лечение д-р Юлия Бянкова.

Лекарите в сливенската реанимация, констатират бъбречна и чернодробна недостатъчност. Това налага необходимостта жената да бъде преведена до лечебно заведение с по-високо ниво на компетентност. След обсъждане на случая сe стига до решение пациентката да бъде прехвърлена в клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ Токуда. Преди това е осъществена предварителна клинична подготовка и въз основа на вторична оценка е решено спешното транспортиране на пациентката по въздух.

„Спартан“ транспортира до София родилка в тежко състояние

Направена е операция, но състоянието ѝ се влошава и лекарите са започнали вливане на кръв и плазма. Проведени са множество разговори с национални консултанти и е решено пациентката да бъде прехвърлена в болница в София.

След като е получено разрешение от министъра на отбраната Димитър Стоянов да бъде откарана със военно-транспортен самолет, тя е подготвена от екипа на сливенската болница за полета и в събота следобед е транспортирана от авиобаза "Безмер" до София. Според информацията от болницата преди 3 години бременността и е завършила по подобен начин, но миналата година е родила дете.

Първоначално родилката е транспортирана с реанимобил от Сливен до Безмер, а след това със самолет до София. По информация на лечебното заведение реанимационните мероприятия продължават, като лекарите полагат всички необходими усилия и грижи за пациентката.