Осигуряват топъл обяд на 1300 сираци и социално слаби деца
Осигуряват топъл обяд на 1300 сираци и социално слаби деца / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Започва раздаването на хранителните продукти от втория транш на програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС".

От днес до 15 януари в над 300 пункта на БЧК по график ще бъдат раздадени хранителни продукти на над 300 хиляди социално слаби, включени в програмата. Всеки един от тях ще получи 20 килограма хранителни продукти - ориз, захар, олио, боб, леща, мед, конфитюр, вафли и картофено пюре.

Информация за графика може да се получи в съответната областна организация на БЧК и на интернет страниците на организацията, на Държавен фонд "Земеделие" и на Агенцията за социално подпомагане.

Също от днес в 23 области близо 1300 сираци и деца от социално слаби семейства ще получават топъл обяд всеки учебен ден. Инициативата е част от кампанията „Топъл обяд за нуждаещите се български деца", която Българският червен кръст организира за девета поредна година.

Децата ще получават безплатни купони за храна в училищните трапезарии, а където няма такива, ще се поръчва на кетърингова фирма приготвянето на топъл обяд, поясниха от БЧК. Целта на инициативата е да стимулира повече деца да посещават учебните занятия редовно.

Кампанията трябва да продължи до месец април, но ако средствата в дарителската сметка на Червения кръст се увеличат, раздаването на топъл обяд ще продължи до края на годината, категорични са от благотворителното дружество. По време на коледните празници нуждаещите се деца ще получат допълнително хранителни пакети.