Още 90 електропастири за защита от мечки ще раздаде екоминистерството
Още 90 електропастири за защита от мечки ще раздаде екоминистерството / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Още 90 електропастири за защита от мечки ще раздаде екоминистерството
46095
Още 90 електропастири за защита от мечки ще раздаде екоминистерството
  • Още 90 електропастири за защита от мечки ще раздаде екоминистерството

Вторият мониторинг на кафявата мечка за района на Родопите ще започне на 27 октомври, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което съвместно с Министерство на земеделието и храните (МЗХ) организира проучването. Този път изследвания ще се направят в пазарджишка и пловдивска област, като маршрутите ще бъдат маркирани чрез GPS, а предполагаемият брой на мечките ще бъде изчислен по математически път.

Над сто експерти ще проучат 49 маршрута в Родопите, за да установят реалната численост и популацията на кафявата мечка в района. Коментира Стоян Вергиев от Министерство на околната среда и водите: „Тази година мониторингът ще обхване Пазарджик и Пловдив, като данните, които ще получим, ще допълнят миналогодишните и по този начин ще успеем да установим до голяма степен с точност цялата популация на мечките в Родопите".

Според миналогодишните изчисления предполагаемият брой мечки в страната е 550. Очаква се в Родопска област те да не са повече от 200. След приключването на мониторинга във всеки от парковете ще бъдат поставени насочващи табели: „Табелите са по-скоро информационни. Разделени са на три части и насочват какво да правите, ако сте жител, ако къмпингувате и ако се разхождате в планината".

При установяване на нужда, стопанствата ще бъдат ограждани с електропастири. За тази година са влезли в действие 56 електрически устройства и са купени още 90: „За едър бозайник като мечката се използват високи волтове с много кратък импулс, който дефакто само ги предупреждава."

Това е вторият масиран мониторинг в Родопите. Миналогодишният обхващаше Смолянска област и бе предизвикан от инцидентите, които се случиха в региона.

През изминалата година в страната са подадени общо 37 заявления за изплащане на обезщетения за нанесени щети от мечки на обща стойност 21 831 лева. Към момента са изплатени 23 от тях, а другите 14 все още се проучват, съобщават още от министерството.