/ ThinkStock/Getty Images
През следващото денонощие метеорологичната обстановка ще продължи да се усложнява. През нощта снеговалежите ще се усилят и снежната покривка ще се увеличава.
 
С умерен и временно силен североизточен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания. Минималните температури ще бъдат предимно между минус 5 и 0 градуса.

Докога ще продължи лошото време?

В петък от югозапад валежите временно ще отслабват и в много райони за кратко ще спрат, но привечер от юг отново ще се активизират. Североизточният вятър ще отслабне, ще се ориентира от северозапад и в източната половина от страната ще е умерен, по Черноморието и временно силен.
 
Максималните температури в по-голямата част от Северна България ще са около нулата – там ще вали сняг, в Южна и по Черноморието – до 6-8 градуса и там снегът временно ще преминава в дъжд, и има условия за обледяване на проводници.

карта
netinfo

Оранжев код за снеговалежи и вятър е обявен за девет области на страната за 23 март, петък, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е в сила за областите Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области метеоролозите предупреждават за продължаващи снеговалежи и нова снежна покривка над 20 см. В комбинация със силния вятър остават условията за виелици и навявания.
 
Високи нива на водите в страната, следят с внимание Дунав

Жълт код за сняг и силен вятър е обявен за областите Добричка и Варненска. Прогнозата за тези области е, че валежите от сняг ще продължат. По крайбрежието през деня временно ще преминат в дъжд. Ще духа силен север-северозападен вятър.

кола поледица
Thinkstock/Getty Images

Жълт код за сняг и поледици е обявен за седем области в южната част на страната. Предупреждението е в сила за областите Пловдивска, Кърджалийска, Старозагорска, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Бургаска. В тези области през нощта снеговалежите ще продължат. През деня те временно ще отслабнат, а със слабо повишение на температурите снегът ще премине в дъжд. Възможни са поледици, предупреждават синоптиците.

Идват още сняг и студ, ако ви предстои пътуване, бъдете внимателни

Жълт код за дъжд и сняг е обявен за Благоевградска област. Там в нощните часове валежите ще са от сняг, през деня по долината на Струма - отново дъжд.
 
В останалите области на страната е обявен жълт код за сняг, като в тези райони с прекъсвания валежите от сняг ще продължат и снежната покривка ще продължи да се натрупва.

Карайте внимателно и със съобразена скорост

netinfo

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната отново ще вали сняг.