Опит за сплашване е имало при протеста на миньорите
Опит за сплашване е имало при протеста на миньорите / netinfo

Триста миньори от рудниците в комплекса "Марица Изток" напуснаха нощната смяна и блокираха за втори ден главния път Русе-Свиленград край Гълъбово. Блокадата продължи тази сутрин от 9 до 10 ч. Десетки автомобили очакваха края на протеста. "Ще спрем въглеподаването, ако не се изпълнят исканията ни", прочете в обръщение към правителството Генчо Генчев - лидер на КТ "Подкрепа" в комплекса "Марица Изток".

Като “акция за сплашване” окачествиха от синдикатите намесата на полицията при провеждането на протестната акция на работещите в „Мини Марица – Изток”. За нея са били уведомени от стачните комитети ”, кметът на община Гълъбово и началникът на областно пътно управление Стара Загора.

От обръщението на лидерите и председателите на стачните комитети на КНСБ и КТ “Подкрепа” в “Мини Марица - Изток” ЕАД се разбира, че полицейски служители са отправили заплахи към организаторите, взели са личните данни на десет от протестиращите миньори и на представители на централите на КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Полицейските служители са обявили протеста за незаконен и са заявили, че в сряда – 4 юли, със сила няма да допуснат провеждането на протестните действия. В своето становище стачните комитети заявяват, че вместо да се търси начин за решение на поставените проблеми, се изпраща полиция срещу протестиращите. При такива действия от страна на полицията ще бъде спряно въглеподаването към ТЕЦ-овете на “Марица-Изток”.

Освен това, ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа” ще потърсят среща с министъра на вътрешните работи.

От 2 юли работниците и служителите на “Мини Марица - Изток” ЕАД с протестни действия отстояват исканията си за премахване на данъчното облагане върху социалните плащания и отмяна на държавното регулиране на средствата за работна заплата в дружествата с над 50% държавно и общинско участие.