Онкоболна: Просим си лекарствата и си отстояваме правата като Дон Кихот без броня
Онкоболна: Просим си лекарствата и си отстояваме правата като Дон Кихот без броня / Нова телевизия
Онкоболна: Просим си лекарствата и си отстояваме правата като Дон Кихот без броня
66824
Онкоболна: Просим си лекарствата и си отстояваме правата като Дон Кихот без броня
  • Онкоболна: Просим си лекарствата и си отстояваме правата като Дон Кихот без броня

„Онкоболните са в специфични взаимоотношения с термина време". Думите са на Диана Борлакова, една от 16-е пациентки с тежката диагноза рак, които преди дни Здравната каса остави без лечение заради липса на финанси. Пред Дарик Борлакова определи като безумие решението на институцията да не заплаща нужното на тези пациенти лекарство, защото вече имало одобрена алтернативна терапия.

Онкоболните са категорични, че тази терапия обрича животите им, защото не действа. Днес Борлакова посети Националната здравноосигурителна каса, за да се срещне на четири очи с ръководството й. След като я изслуша, директорът на касата д-р Румяна Тодорова обяви, че този разговор е нямало да се състои, ако през 2010-а година 1,4 млрд. лева от здравните ни вноски не са били прехвърлени в държавния бюджет.

„Вие виждате ли как един пациент стои и си проси лекарствата и си отстоява правата? Като Дон Кихот без броня!". С тези думи Диана Борлакова описва безсилието на онкоболните да се борят срещу системата. Пациентката е убедена, че когато касата е взела решението да не заплаща животоспасяващото лекарство, никой не е взел предвид информацията, че от него се нуждаят не 50 души, както е било планирано в началото на годината, а едва 16: „Но не се е наложило 50, а само 16 души, което е уточнението на Националния консултант по онкология проф. Галя Куртева. Разбирате ли, че от касата не са се поинтересували изобщо, защото никой не е вдигнал телефона да се свърже с нея. И те казват - нямаме пари, затварят папката и я слагат вдясно. За мене касата абдикира. В България, в 21-и век Здравната каса каза - нямам пари. Това е".

За да се лекува с необходимия медикамент, сега Диана Борлакова трябва да дава по 7000 лева на месец. И някак си го прави: „Говорим за ново поколение препарат, който действа. И това се вижда по моите резултати. За седемте месеца, в които съм на този препарат, всичките метастази са стопирани. Разбирате ли какво значи това за мен? Да знаете, че има лекарство, да си виждате ефекта по всичко - здравето, тялото, настроението, и в един момент те да ви кажат - ама, дотук, каквото било, било. В момента лекарството си плащам аз, откъдето намеря възможност. Просто търся отвсякъде - имам помощи отвън, приятели, фирми."

От Здравната каса обяснили на Борлакова, че финансовата институция е дотук. Следващата институция била парламентът: „Щом това е следващата стъпка - и там. Ако следващата стъпка е президентът, и там ще отида. Само да ми кажат къде да вървя. Лошото обаче е, че съм сама..."!

Шефът на касата д-р Румяна Тодорова увери, че ще се проведат срещи с фирмата, производител на медикамента, и ще се търси решение на проблема в максимално кратък срок. „Какъв ще бъде обаче резултатът, аз не мога да го гарантирам," допълни Тодорова.