/ ThinkStock/Getty Images

Във вторник сутринта от запад ще започнат валежи от дъжд, които до края на деня ще обхванат по-голямата част от страната. В северозападните райони, където ще е по-студено, валежите ще са предимно от сняг, който по-късно през деня ще преминава в дъжд. На места там ще има и поледици.

поледици
ThinkStock/Getty Images

Жълт код за поледици е обявен за осем области на страната за 20 ноември, вторник. Синоптиците предупреждават, че на места в областите Видин Монтана и Враца ще има поледици, а на места в областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и София-област е възможно да има поледици.

карта
netinfo

Преди обяд на отделни места в котловините на Западна България и в Дунавската равнина видимостта ще е намалена. Ще духа слаб до умерен вятър от изток и югоизток. Максималните температури ще са от 1-2° на места в Северозападна България, до 10-12° в крайните югозападни райони и по Южното Черноморие.

Месечна прогноза за времето през ноември 


Над Черноморието ще бъде облачно и вечерта ще завали слаб дъжд, който през нощта срещу сряда ще се усили. До обяд ще духа слаб североизточен вятър, след обяд ще се ориентира от изток и ще се усили. Максималните температури ще са от 7-8 градуса по северното, до 11-12 градуса - по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е около 13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от дъжд; на височина над 1800 метра - преминаващи в сняг. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 7 градуса, на 2000 метра - около 1 градус.

В сряда в повечето райони ще вали дъжд, в източната половина от страната и югозападните райони валежите ще са значителни по количество, а на отделни места в Южна България са възможни и гръмотевици.

кола поледица
ThinkStock/Getty Images

В западната и централната част на Дунавската равнина, при наличие на снежна покривка и температури, близки до 0 градуса, ще има условия за поледици. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще се усили и отново ще нахлуе студен въздух.

времето есен
ThinkStock/Getty Images

10 идеи за дестинации през ноември (СНИМКИ)

През нощта срещу четвъртък в Северна и по високите котловинни полета на Западна България ще вали сняг, в Южна - дъжд. В четвъртък валежите ще отслабнат, до вечерта ще спрат, вятърът ще отслабне.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ-БАН, БТА