/ IStock
Очакваме около 260 000 дози от ваксината на AstraZeneca през февруари. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

„По информация на производителя очакваме 48 000 дози от първата доставка. Надяваме се да се запази първоначалната дата 7 февруари. Следващата е на 14-и, като тогава се очакват 75 000. 136 000 - в края на месеца. 260 000 общо за февруари”, разясни Кирилов.

За препарата на AstraZeneca, който бе разрешен от Европейската комисия за употреба, ще бъде публикувана продуктовата информация, кратка характеристика и листовка. Те ще бъдат качени на сайта на здравното министерство и на Изпълнителната агенция по лекарствата, добави Кирилов.

Днес на Летище София пристигнаха още 17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Богдан Кирилов посочи, че през настоящия месец се очакват още 83 000 дози от този поризводител, а през март - 104 000.

Относно ваксината на Moderna Кирилов каза, че в събота е получена информация, че следващата доставка ще бъде намалена с 2 000 дози. Вместо 8 000 ще бъдат доставени 6 000, като броят се очаква да бъде компенсиран.

По думите на Кирилов научните консултации за руската ваксина, извършвани от Европейската агенция по лекарствата, продължават.

„Все още нямаме информация за развитие. Това е първоначалният етап. След това ще стартира процедура по предварителен преглед на данните. Ако отговарят на европейските изисквания, компанията ще може да подаде заявление за разрешение за употреба”, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Ако становището на европейската агенция е положително, Кирилов поясни, че ваксината ще може да се използва във всички европейски държави.