Десет души загинаха при катастрофа на АМ Тракия, девет от тях са нелегални мигранти
Десет души загинаха при катастрофа на АМ Тракия, девет от тях са нелегални мигранти / Пресцентър, МВР
На една и съща дата - 1 януари 1999 г., били родени всички бежанци, оцелели в тежката катастрофа на 97-и км на автомагистрала "Тракия" на 4 юни. При пътното произшествие тогава на място загинаха 10 души - деветима мигранти от Афганистан, Пакистан и Сирия и 16-годишният шофьор Трайчо Димитров. Това твърдели пред разследващите самите оцелели.
 
Нелегални мигранти загинаха при катастрофа на АМ "Тракия"
 
Информацията бе оповестена от окръжния прокурор на Пазарджик Васил Малинов. От държавното разследване поставят под съмнение това твърдение на ранените, както и истинността на имената, с които те се самоназовавали.
 
В момента усърдно се работи за установяване на истинската самоличност не само на оцелелите, но и на деветимата загинали чужденци. От посолствата на Пакистан и Афганистан било поискано от труповете да бъдат взети пръстови отпечатъци, по които може да се установи действителната самоличност на жертвите и бъде организирано извозването им до родните места.
 
Един от ранените мигранти: Платих 2000 евро да стигна до България

В противен случай деветте тела ще останат в моргата в болницата в Пазарджик, защото няма законов механизъм, по който да бъдат освободени и погребани. А престоят на ден в хладилна камера в болницата струва по 25 лв. за едно лице, отбелязва "Труд". Ако се стигне до погребение, разноските ще трябва да се поемат от Община Пазарджик, тъй като съгласно наредба тя е длъжна да поеме разходите за последния път на бездомни и неизвестни, загинали на нейна територия.
 
В подобна патова ситуация са и в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив и в болницата в Пазарджик, където в момента са осемте ранени мигранти. Лечебните заведения ще трябва да покрият всички разходи по лечението им, тъй като те нямат лични документи и няма да има кой да им възстанови направените разноски.
 
Обвинените след катастрофата на "Тракия", при която загинаха мигранти, остават в ареста

От Окръжна прокуратура-Пазарджик обявиха, че ще има минимум поне още двама арестувани за незаконен трафик на бежанци освен тримата задържани до момента - афганистанецът Фарук Уафа и съучастниците му Апостол Кечев от Петрич и Никола Спасов от София.
 
Проверяват канал за трафик на хора, ръководен от чужденци, след инцидента на "Тракия"

Разследващите разполагат с видеозапис от камерите на бензиностанция на 144-и км на магистралата в посока София, на която са снимани жълтият микробус "Мерцедес Спринтер" и ескортиращият го автомобил. На записите ясно се виждали лицата на загиналия 16-годишен шофьор на буса Трайчо Димитров и на хората от лекия автомобил.
 
Засега е следствена тайна къде точно нелегалните мигранти са минали българо-турската граница, но вероятно това е станало с помощта на висока стълба през самата ограда и в близост до Малко Търново. Там бежанците са се крили три дни, преди да бъдат преместени в Бургас, където изчакали жълтия микробус ковчег.