Ед Рафутала - един от оцелелите мигранти в тежката катастрофа на АМ "Тракия"
Ед Рафутала - един от оцелелите мигранти в тежката катастрофа на АМ "Тракия" / ТЕЛЕКАБЕЛ
От посолството на Пакистан искат снимки и отпечатъци на загиналите, за да бъде установена самоличността им
Ед Рафутала
93835
Ед Рафутала
д-р Васил Вълчев за телата на загиналите
  • Ед Рафутала
  • д-р Васил Вълчев за телата на загиналите
22-годишният афганистанец Eд Рафутала е платил 2 000 евро, за да стигне до България. Това разказа самият той пред Телекабел ТВ. Афганистанецът е настанен в неврохирургията на Областната болница в Пазарджик след тежката катастрофа на магистрала Тракия в неделя, при която загинаха 10 души. Младият мъж е искал да стигне до страна от Западна Европа.

Трябваше да напусна Афганистан, защото иначе щях да бъда убит“, допълва Рафутала. По думите му те са преминали българо-турската граница с микробус, не са ходили пеш и не са прескачали огражденията.

22-годишният мигрант беше един от тежко ранените, прехвърлен в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, но вече е върнат в пазарджишката болница, като се възстановява и е в добро състояние.

Към 20 хиляди лева струва на лечебното заведение престоят и оперативните интервенции на изписаните вчера четирима мъже. Скъпо ще струва и предстоящата ортопедична операция на още един от пострадалите мигранти, съобщи директорът на болницата в Пазарджик д-р Васил Вълчев. Само поставянето на специален заключващ пирон в тялото на мигранта ще струва 1800 лева, уточниха от ръководството на болницата. Оттам не са наясно кой ще плати за извършените дейности.

Все още никой не е направил разпознаване на деветимата загинали. От болницата изразиха безпокойство, че телата им заемат капацитета на хладилната камера, а престоят им там струва по 300 лв. на ден.

Междувременно стана ясно, че днес е получено искане от посолството на Пакистан в МБАЛ-Пазарджик да се вземат пръстови отпечатъци от телата на загиналите при катастрофата на АМ „Тракия“ мигранти, съобщава ТЕЛЕКАБЕЛ. За да се извърши процедурата е необходимо прокурорско разпореждане. След това ще бъде разрешено снемане на дактилоскопски данни, както и снимки на жертвите, за да се определи самоличността им.