Мигрантите, оцелели при адската катастрофа на магистрала "Тракия", проговориха пред камерата на NOVA. Девет мигранти и шофьорът - непълнолетен българин, загинаха при катастрофа на бус на магистралата в неделя сутринта.

Нелегални мигранти загинаха при катастрофа на АМ "Тракия"

Други осем души са в болници в Пазарджик и Пловдив, като двама са в критично състояние. Смята се, че шофьорът е заспал зад волана, но не се изключват и други версии за инцидента. Вчера бе задържан собственикът на катастрофиралия бус.

 Двама от ранените на АМ "Тракия" мигранти са в критично състояние (ВИДЕО)

Как действа каналът за трафик през страната ни и колко са платили?

Муслем е един от осемте оцелели. Казва, че на 27 години, от Афганистан. Разказва, че пътувал към Западна Европа. Мигранти загинаха на магистралата на път за мечтания Запад, а преди това всички били длъжни да дават пари. "500 евро дадох да вляза от Турция за България", каза Муслем.
 
И така на българска територия 17 нелегални мигранти се озовават в бус, управляван от 16-годишния Трайчо. Хората в квартала му се опитали да изгонят отишлия на място телевизионен екип.
 
Единственият, който се съгласил да говори, е Марин Тихомиров – зет на загиналия шофьор. Той твърди, че никога не е карал без книжка и не е имал проблеми.
 
Проверяват канал за трафик на хора, ръководен от чужденци, след инцидента на "Тракия"
 

оцелели мигранти катастрофа
nova.bg

Изборът непълнолетен младеж да превозва мигрантите вероятно не е случаен. По този начин той не носи наказателна отговорност. За непълнолетните наказанията не са толкова строги. Същевременно властите продължават да издирват организаторите.
 
„Не можем да твърдим, че организаторите на канала и при влизането и вътре са различни. Каналът се ръководи от едни и същи лица”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.
 
16-годишният без книжка взел 1000 лева да превози мигрантите

По неофициална информация на NOVA 16-годишният Трайчо е трябвало да получи за превоза 400 евро.
 
Задържан е собственикът на катастрофиралия микробус

Собственикът на буса Дарин Атанасов, който вчера беше задържан, е освободен. Причината е, че е представил документи, от които става ясно, че е отдал буса под наем. В момента се издирва човекът, който го е наел.  
nova.bg