Според адвоката му не е ясно кой е карал автомобила
Софийски градски съд остави в ареста Кристиан Николов, обвинен за катастрофата, при която загина Милен Цветков. Съдът прие, че има обосновано предположение, че именно той е автор на деянието. Свидетели са описали облеклото, прическата и физически данни, които се различават от тези на другия пътник в колата. По делото към момента са приложени две експертизи, според които обвиняемият е приел едновременно четири различни упойващи вещества - амфетамин, марихуана, кокаин и лексотан, като това е станало до 24 часа преди взимането на пробите.

Съдът мотивира решението си и с това, че деянието с изключителна степен на опасност е застрашило и още участници в движението. Скоростта на джипа е била много висока, шофьорът не е намалил въпреки червения светофар и наближаващото кръстовище с пешеходци. Освен това има опасност обвиняемият да се укрие, предвид факта, че учи в Германия.

Пред съда Кристиян Николов каза единствено, че моли за по лека мярка, че няма да се укрие или да извърши друго престъпление и поиска да му бъде дадена възможност да продължи образованието си.

Мярката може да бъде обжалвана пред САС на 30 април от 10 ч.

Прокуратурата обвини Кристиан Николов в умишлено причиняване на смъртта на Милен Цветков

Кристиан Николов
БГНЕС

Съдът се позова на показанията на няколко свидетели, посочва БТА. Един от тях е описал подробно травмите по тялото на Цветков и разказал, че журналистът е бил с колан. В колата му, след удара, се е активирал и еърбек. Видеотехническата експертиза все още е непълна, посочи съдът и записа, че тя ще е от особено значение за механизма на удара.

Други свидетели пък разказват, че още на място полицията е установила кой е карал колата и кой се е возил в нея.

Кристиан е отказал да участва в разпознаване, както и да даде биологичен материал за проба.

катастрофа Милен Цветков
БГНЕС

катастрофа Милен Цветков
БГНЕС

Когато деецът не желае общественоопасни последици или не би искал да настъпят, но нарушава правилата за движение, се счита, че съзнателно ги допуска, т.е. има евентуален умисъл, записа в мотивите си съдията по делото.

Употребата на упойващи вещества има особено значение за Николов. Изводът за това е тяхната разнородност и именно това прави специфичността на случая, посочи още съдът и допълни, че няма гаранции, че той ще се въздържа от употреба на подобни вещества извън ареста.

Освен това има опасност младежът да се укрие и заради това, че учи в чужбина.
 

"Нямам намерение да се укрия или да извърша престъпление, искам да продължа образованието си", това каза Кристиан Николов по скайп връзка от следствения арест пред съда при разглеждането на мярката му за неотклонение. Той помоли да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение.

Според Любомир Таков, адвокат на Николов, от материалите по делото, сред които разпитите на очевидците и камерите, заснели инцидента, не става ясно кой е шофирал автомобила, причинил катастрофата.

Единствено в показания на полицейски служител се казва, че Николов е бил водач на колата, но той е отишъл на мястото на инцидента, след като се е бил случил. Според адвоката останалите свидетели казват в показанията си, че не могат да разпознаят кой е карал автомобила.

катастрофа Милен Цветков
БГНЕС

Адвокат Таков посочи още, че не става ясно откъде е изведено твърдението за умисъл за умишлено причиняване на смърт, след като Цветков и Николов не са се познавали.

По думите му разследващите не са изследвали дали смъртта на Милен Цветков е причинена от пътното произшествие или от последвалите "недотам адекватни действия" на гражданите, които са му оказали първа помощ.

Приятелите на Кристиан обвиняеми, че мълчат за дрогата

Цветя и свещи за Милен Цветков
БГНЕС