Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 62-годишния Константин Дамов, обвинен за убийството на Иво Андреев.

Инцидентът стана миналия петък, в близост до Женския пазар. Около обяд Дамов простреля Андреев след спор между двамата за поставена междинна врата в жилищна кооперация.

Убийство в София: Простреляха мъж до Женския пазар

Защитата на Дамов представи документи, според които той е преживял инсулт и сърдечна операция и поиска съдът да го пусне под домашен арест.
Прокуратурата настоя, че ако не е в ареста, Дамов може да се укрие или да извърши друго престъпление.

За да се мотивира, съдът цитира показанията на свидетели, сред които съпругата на Андреев. Всички те разказват за дългогодишния конфликт между убития и Дамов. Именно заради това Иво Андреев е искал да монтира вътрешната врата. Освен това има риск, ако е на свобода, Константин Дамов да извърши друго престъпление. Затова е неприложимо той да е под домашен арест и да живее в съседство с жената на Андреев и двете им деца, от които по-малкото е на една година, посочи съдът.

След решението на съда Дамов каза, че конфликтът между двамата с Андреев не се е решил, защото съседът му не е искал. А го застрелял, защото Андреев пръв извадил оръжие.

Решението на съда не е окончателно. Обвиняемият може да обжалва.

Касае се за битов скандал, който е назрявал назад в годините. Това заяви гл. инсп. Николай Станчев, началник на сектор "Разследване на криминални престъпления“ в СДВР. Убитият е мъж на 41 години, съобщиха още разследващите. Мъжът е откаран веднага в "Пирогов", но е починал още преди да влезе в реанимацията.

„Скандалът е за монтиране на една врата в един кодидор“, допълни той. Причината - убитият е бил извикал майстори за поставянето на въпросната врата. А заподозреният за убийството не е бил съгласен с това.