/ iStock/Getty Images
Обвинения за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски
102037
Обвинения за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски
  • Обвинения за атаката срещу НАП търсил данни за Борисов, Цацаров и Пеевски
Хакерът, атакувал НАП, търсил в източената информация личните данни на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от прокуратурата.

От държавното обвинение продължават да твърдят, че въпросният хакер е компютърният специалист Кристиян Бойков, който миналата седмица бе арестуван, обвинен, а впоследствие пуснат на свобода с по-леко обвинение. Междувременно единодушно избраният вчера за единствен кандидат за нов главен прокурор – Иван Гешев, нарече Бойков „маша и оръдие” в чужди ръце и директно обвини работодателите му в кибер-рекет. Гешев определи случилото се едновременно като координирана атака срещу държавата, активно мероприятие и преследване на политически интереси. Твърденията му, според него, пък били безспорни и едновременно предстояло тепърва да се доказват.

Кристиян Бойков е виновен за теча в НАП, категорични са от прокуратурата

При хакерската атака срещу НАП преди седмица изтекоха личните данни на над 5 милиона българи. Данните първоначално бяха изпратени до над 50 български медии, а впоследствие изтекоха в интернет за свободно сваляне. В общо две писма до медиите хакерът се представи за руски гражданин, женен за българка, заяви, че пробивите продължават от 11 години и, че „правителството ви е бавноразвиващо се, а състоянието на киберсигурността ви – пародийно”.

Кристиян Бойков, който бе обвинен за хакерската атака срещу НАП, с първо изявление (ВИДЕО)

Изненадващо два дни по-късно в телевизионно интервю шефът на „Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев заяви, че за атаката вече имало арестуван. Задържаният се оказа 20-годишният Кристиян Бойков, който работи във фирма за киберсигурност. Бойков бе обвинен, а впоследствие пуснат на свобода с по-леко обвинение. И той и работодателите му отрекоха да са извършили атаката и категорично отказаха да разкриптират служебните си компютри, тъй като по думите им на тях се съдържат много конфиденциални данни за други техни клиенти.

Хакери атакуваха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Днес, отново в телевизионно интервю, единодушно избраният вчера за единствен кандидат за нов главен прокурор Иван Гешев, заяви, че разследващите вече разкриптирали единия от компютрите и в него открили „потресаващи неща”.

"Компютрите, които бяха иззети са криптирани с тежък софтуер за криптиране. "VeraCrypt" се казва. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките нa десетилетие и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на български специалисти, единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Така че ние вече з