Кирил Ананиев
Кирил Ананиев / Министерски съвет
Обсъжда се кои болници да са "чист коридор", без коронавирус, за да се лекуват пациенти, страдащи и от други заболявания, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му се водят разговори с правителството и с Националния оперативен щаб кои болници ще продължат своята специализирана дейност за COVID-19 и от кои да се "извадят" инфекциозните отделения, за да останат "чисти болници".

Министерството на здравеопазването изпълнява проект "Подкрепа на работещите в системата на здравеопазването в условията на заплаха на общественото здраве в условията на COVID-19", чиято обща стойност е 60 млн.лв., посочи министър Ананиев. Срокът му е до 31 декември тази година. По думите му чрез проекта за март са били предоставени 5 300 000 лв. на медицински и немедицински персонал като мотивация за работата им. За април са предвидени близо 9 млн.лв. за 6626 лица - медицински и немедицински персонал. Предвижда се предоставяне на допълнителни средства и на здравните медиатори - по 610 лв., добави още той. От този проект се финансира и купуването на 100 хиляди хирургични маски, както и 4800 предпазни маски тип респиратори, които са в процес на разпределение.

В БНБ беше открита сметка с титуляр МЗ за набиране на средства за подпомагане на финансирането на структурите, които се занимават с борбата с коронавируса. Към 20 май в сметката има 4 600 000 лв., от които 1 339 115 лв са целеви средства, посочи министър Ананиев. От целевите средства 1 млн.лв. са насочени към Националния център по заразни и паразитни болести. Без изрична воля на дарителя са 3 259 545 лв., като те ще бъдат предназначени за защитни облекла за многократна употреба, защитни очила, лични предпазни средства и консумативи.
БТА