Обявиха за общодържавно издирване осъдения доживот Илиян Тодоров
Обявиха за общодържавно издирване осъдения доживот Илиян Тодоров / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обявиха за общодържавно издирване осъдения доживот Илиян Тодоров
68901
Обявиха за общодържавно издирване осъдения доживот Илиян Тодоров
  • Обявиха за общодържавно издирване осъдения доживот Илиян Тодоров

Окончателно осъденият от съда за двойното убийство пред дискотека „Соло" Илиян Тодоров беше обявен за национално издирване, след като не се яви в затвора, където доживотната му присъда да бъде приведена в изпълнение.

Тъй като Тодоров е в неизвестност и може да е напуснал страната, в момента се подготвя и европейска заповед за арест.

Вчера осъденият убиец пусна клипче в Youtube, в което заявява своята невинност и твърди, че той и семейството му са били заплашвани от истинския физически убиец, който се намира на свобода.

Заповедта за задържане е издадена от пловдивската прокуратура, защото Тодоров, който е от Перник, преди време се е регистрирал на пловдивски адрес, разясни заместник-окръжният прокурор на града Галин Гавраилов.

„Присъдата му дойде за изпълнение в Пловдив, тъй като колегите от Перник при изпълнение на присъдата, докато са го търсили, са установили, че в Пловдив му е последният адрес. Междувременно, докато е вървяло делото, той се е регистрирал адресно в Пловдив, където живеят баба му и дядо му", уточни Гавраилов.

След като Тодоров не се явява да излежи присъдата си, от съдебна охрана проверяват посочения от него адрес в Пловдив. Там обаче търсещите намират единствено неговите баба и дядо, каза заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов.

„Дядото е потвърдил, че от май месец 2013 г. внукът му не е бил при него", добави Ангелов.

От съдебна охрана отиват при родителите на младежа в Перник.

„Те са заявили, че не са виждали Илиян Тодоров от една година. Недоволен, че родителите му не са направили достатъчно за неговото оневиняване, той си е събрал багажа и заедно с приятелката си е изчезнал в посока Варна", каза още Ангелов.

Родителите не са посочили нито адрес във Варна, нито името на неговата приятелка. Оттук нататък МВР трябва да се занимае с издирването на Тодоров и неговото изпращане към затвора.

Двойното убийство стана на 18 април 2009 г. Тогава при скандал с нож в гърба бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров. Приятелят им Кирил Димитров също бе намушкан, но оцеля. Камери заснеха силует на мъж с бяла риза да размахва ръка близо до тях. От враждуващите компании само Тодоров бил с бяла риза.