Обмислят увеличение на здравните вноски с 2-3 %
Обмислят увеличение на здравните вноски с 2-3 % / netinfo

Все още не е решено с колко процента да бъдат увеличени здравните вноски, в тройната коалиция се обсъжда вариант повишението да бъде от две до три на сто. Това съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос на Мартин Димитров от ОДС, Гайдарски поясни, че работната група, която готви промените в здравноосигурителната система и която е излъчена от управляващата коалиция, ще обяви решенията си следващата седмица.

Дейността на работната група се наблюдава лично от министър-председателя, каза Радослав Гайдарски. Той бе категоричен, че с увеличението на размера на здравните вноски, няма да бъде увеличена здравноосигурителната тежест. Попитан дали ще има демонополизация на Националната здравноосигурителна каса и дали частни фондове ще поемат основния пакет от здравни услуги, министърът на здравеопазването заяви: „Невъзможно е да ви отговоря, работната група не се е договорила, няма още резултати”.

По думите му сред целите на здравните реформи били защитата на интересите на здравноосигурените лица и въвеждането на конкурентен пазар на здравните услуги.

По-рано депутати от ДСБ упрекнаха Гайдарски, че НЗОК дава по половин милион за канцеларски материали, за нови автомобили и за разяснителна кампания за правата на пациентите.

Няма пари за 300 болни деца, а има пари за кламери на Касата, възнегодува Антонела Понева. Министър Гайдарски репликира, че няма правомощия над НЗОК. Когато вие депутатите дадете права на министъра, тогава мога да се намеся, заяви той.