/ Президентство на Р България
България ще дари голямо количество ваксини срещу COVID-19 на Скопие, заяви Румен Радев
В момента българското правителство работи усилено с правителството на Република Северна Македония, обмислят се съвместни идеи, а в най-скоро време България ще дари едно чувствително количество ваксини. Това каза президентът Румен Радев, който заедно с неговия македонски колега Стево Пендаровски са на посещение в Рим.

„Обясних в Италия много ясно българската позиция за Северна Македония. Да, ще имаме напредък по въпроса за разширяването, когато и самите страни, демонстрират ясно, категорично необратимо тяхната воля за напредък. Това се вижда, това се оценява от много европейски лидери. Президентът Матарела е изцяло солидарен в нашата позиция. Всички искаме да видим възможно найбързо тези страни по техния европейски път. Има ясни критерии за членство. Всяка страна трябва да покаже, че устойчиво и необратимо ги изпълнява. Всички оценяват това, което напоследък прави България - активизиране на диалога, различни инициативи. В момента българското правителство работи усилено с правителството на Република Северна Македония и в най-скоро време Бъргария ще дари едно чувствително количество ваксини", допълни още държавният глава.

Радев: Не в Брюксел, Берлин или Париж трябва да решаваме проблемите си със Северна Македония

Той подчерта, че страната ни помага с всичко, каквото може.

„Когато сформирах служебното правителство помолих ресорните министри да помислят възможно ли е да направим така, че помощите, които даваме в туризма, да бъдат не просто плащания, за да съществува този бранш, а да бъдат вложени в нещо действащо. Например безплатни лагери, част от ваканцията ученици и студенти да прекарват в нашите хотели – и на планина, и на море. Това обсъждахме с президента Пендаровски - да поканим ученици и студенти от Република Северна Македония, които заедно с нашите деца в едни и същи групи да прекарат част от ваканцията си и това да бъде ангажимент на тези хотели, които с държавна поддръжка да осигурят напълно престоят в тях“, коментира Радев.

Разбира се и с учители, така че да имаме и образователна програма. Ако успеем да го постигнем, това ще е най-важната крачка за преодоляване на десетилетната пропаганда и инсинуации за противопоставяне на хората от нашите две страни. Ако ние съберем нашите млади хора заедно, сигурен съм, че това ще неутрализира всякаква пропаганда“, допълни той.

Той коментира и така наречените зелени сертификати. По думите му те все още се уточняват като процедури, срокове и действия в ЕК.

"От 1 юни знаете има технологична готовност. От средата на юни пълна нормативна готовност, за да може от края на юни да бъдат факт навсякъде в Европа. Все още това, което обсъждахме в Съвета на ЕС, трябва да е ясно точно как можеш да участваш с такъв зелен сертификат и какви са сроковете на дадена ваксина или срок", уточни Радев.

За българските проблеми ще си говорим в България. Нека ги обсъждаме там, а не тук“. С тези думи президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос за осигуряването на COVID мерките и бюджета.

Спасяват туризма с безплатна почивка за учители и ученици (ВИДЕО)

Междувременно по-рано президентите на България и Италия, Румен Радев и Серджо Матарела възможностите за насърчаване на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество.

„България би могла да заимства от Италия добри практики за възстановяване на туризма от кризата. С президента Серджо Матарела обсъдихме как България и Италия да продължат сътрудничеството си в сферите на икономиката, инвестициите и търговския обмен, въпреки известния спад миналата година. Важно е как в условията на пандемия ще работим заедно“, посочи Румен Радев.

С Италия ни свързват повече от 140 години дипломатически отношения, заяви българският държавен глава. Той изтъкна значимостта на Италианската република като партньор на България в рамките на ЕС и НАТО и допълни, че страната е трета по търговски обмен и четвърта като инвестиции у нас.

"През 2018-2019 г. ние постигнахме почти 5 млрд. евро стокообмен. Надявам се отново в следващите години да стигнем тези нива", заяви Румен Радев. Той посочи, че Италия представлява интересен модел за България за възстановяване на туризма, защото и за двете страни този сектор формира много съществена част от брутния вътрешен продукт. В отговор на въпрос за зелените сертификати за пътуване, които се обсъждат в ЕК, президентът посочи, че е важно да се реши какви ще бъдат точните процедури по тяхното прилагане.

Двамата президенти са обсъдили и темата за опазването на външните граници на ЕС.

"Предизвикателствата не са отминали нито за Италия, нито за Малта, Гърция, Испания", заяви Радев. Той отново подчерта необходимостта ЕС да изготви оперативен план, който да се задейства при кризисни ситуации. "Да не забравяме, че това, което се случи миналата година с Гърция, по поречието на р. Марица, на много по-голям фронт може да се случи и у нас", заяви президентът.