Обилни валежи и локални наводнения в страната
Обилни валежи и локални наводнения в страната / снимки: DarikNews.bg, Борислав Курдов, БГНЕС
Преля язовир в Търговище, силните валежи не спират
72894
Преля язовир в Търговище, силните валежи не спират
  • Преля язовир в Търговище, силните валежи не спират

Локални наводнения в страната от обилните дъждове. На места количеството дъжд надхвърли нормата за май, достигайки 100 л./кв.м.

Нивата на реките и язовирите в областите Габрово, Велико Търново и Ловеч се покачиха чувствително. Следи се внимателно нивото им. Язовир в Търговищко преля след обилните валежи, река Врана пък излезе от коритото си. Има евакуирани хора. Река Бели Лом в Русенско излезе от коритото си и заля пътя. Заради паднал мост търновско село е откъснато от света, а децата няма да ходят на училище в следващите дни. Заради повишеното ниво на реките в района беше свикан кризисен щаб.

„И да прелее някой язовир, няма да създаде опасност за живеещите наблизо хора. Като цяло няма опасност от преливане на язовирите от национално значение". Това коментира земеделският министър Димитър Греков пред Дарик.

Пороите и градушките ще продължат още десет дни, прогнозираха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Подробна прогноза за времето на 1 юни може да видите ТУК

Обилни валежи и локални наводнения в страната
netinfo

Обстановката в Търговищко е усложнена

Река Врана излезе от коритото си и заля моста до къмпинг Люляка край Търговище. Интензивните валежи и силният вятър станаха причина коритото на реката да се запълни със счупени клони и наноси и тя да прелее. Екип на Гражданска защита реагира веднага на подаден сигнал и мястото бе разчистено. Персоналът на близкия хотелски комплекс подсили изградените диги, за да не навлезе речната вода в басейна.

Осем къщи в търговщкото село Априлово, община Попово, бяха наводнени през деня, съобщиха от служба „Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище. Причина станаха падналите обилни и продължителни валежи, както и преливащите от преливника на язовир „Росина" води. Това доведе до повишаването на река Черни Лом, която преминава през селото. Водната вълна заля квартал, намиращ се в ниската част на населеното място.

Християнските и мюсюлманските храмове в селото бяха наводнени. Възрастни хора и малки деца бяха евакуирани от домовете им. Осигурена бе вода и храна за останалите в наводнените къщи стопани, до тях тя достигаше с лодки или трактор.

При посещението си в селото кметът на община Попово д-р Людмил Веселинов заяви, че нивото на река Черни Лом остава критично, тъй като язовир „Росина" продължава да прелива.

Продължава да има опасност за селата Светлен и Кардам, уточни той. Според кмета водата от язовира не се изпуска своевременно и няма контрол. „Виждате резултата от този контрол. Преди години правиха някакви опити да ремонтират язовирната стена, но ето резултатът какъв е. Ако зависи от мен, тази стена ще я гръмна и въпросът ще приключи", допълни кметът.

Жителите на Априлово споделиха, че са притеснени, че положението може да остане такова още дълго време, защото източването на язовира продължава. Те споделиха, че още не са забравили и наводнението преди пет години, когато в селото се издавиха десетки крави и овце. Сега освен пораженията в селото са наводнени и 1300 дка земеделски земи.

От Метеорологичната обсерватория в Търговище съобщиха, че през последното денонощие количеството на валежите е достигнало 113 литра на квадратен метър. Това надвишава значително нормата за месец май, която е 70 литра на квадратен метър, заяви Красимира Стойчева, ръководител на обсерваторията.

Въпреки пороя в Шумен, обстановката към момента е спокойна. 98,7 литра на квадрат бе количеството на падналия в Шумен дъжд през изминалото денонощие. Няма прелели язовири или реки. По първоначална информация няма засегнати жилищни или обществени сгради, все още е рано да се говори и за поражения по земеделските площи, тъй като комисии не са обследвали нивите.

Обилни валежи и локални наводнения в страната
netinfo

В Габровско деретата са прелели

Оказва се, че хората са ги задръстили с автомобилни гуми и инвентар от бита. На извънредна пресконференция кметът Таня Христова и екипът й обясниха, че няма бедстващи хора.

Подаден е бил сигнал за навлизане на води в жилищни площи. На място са изпратени екипи за оказване на помощ. Язовир "Христо Смирненски" е с наличен свободен обем от 5 млн. куб./м. В момента завирения обем на язовира е 23 млн. 202 хил. куб/м. вода. Няма основание за притеснение и язовирът не се изпуска.

Река Янтра е със средно увеличение на нивото от 2,5 м.

Обилни валежи и локални наводнения в страната
netinfo

Обстановката във Велико Търново и региона

Пропадна част от моста между горнооряховските села Върбица и Горски Долен Тръмбеш. Огромната дупка се отвори вследствие на активизирало се от обилните дъждове свлачище в района, съобщи за Дарик кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Мостът, който свързва двете села, бе затворен за движение, а участъкът обезопасен. Използва се обходeн маршрут през Драганово.

Свлачището е от години и при всеки по-голям дъжд се активизира и създава опасност за местното население, обясни Добрев. Кметът алармира за проблема всяка година. За укрепване на пропадналия пътен участък има отпуснати средства от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерския съвет. Предвидени са малко над 500 000 лева, с които това лято трябва да се реши проблемът със свлачището. Парите обаче все още се чакат, добави кметът.

Междувременно кметът на Велико Търново Даниел Панов увери, че ситуацията в града е стабилизирана, нивото на река Янтра се понижава. През нощта се е наложило свикване на Общински кризисен щаб заради високи водни нива на реките. Мостът над Янтра при горнооряховското село Първомайци беше затлачен през нощта от придошлите води на реката. Три от дигите му бяха запушени от довлечени дънери и клони. Специализирана техника бе изпратена, за да прочисти съоръжението, съобщи за Дарик зам.-областният управител Стефан Стефанов, който беше на мястото, за да следи ситуацията. Около 11 часа спасителните екипи разбиха и последната камара дънери, клони и боклуци, препречили Янтра. Веднага след изтеглянето на техниката беше пуснато и движението по моста, свързващ Първомайци с Горна Оряховица. Стефан Стефанов увери, че няма основания за паника сред населението, обстановката в цялата област се нормализира след обилните валежи и критичното вдигане на нивото на реките тази нощ. Въпреки повишеното равнище на Янтра при Първомайци, няма опасност от заливане на селото.

Янтра вече започва да спада, информираха от Областния съвет за сигурност. Няма сигнали за други проблемни места във Великотърновска област. Реките са под постоянно наблюдение. Разположени са постове на най-ниските критични точки за преливане. Следи се състоянието и на мостовете при Горски Долен Тръмбеш и Леденик, добави Стефанов.

Русенско

Река Бели Лом излезе от коритото си край русенското село Нисово и заля участък от пътя, водещ към село Кацелово. Това съобщи кметският наместник на Нисово Корнелия Йорданова. По думите й нивото на реката се вдига много бързо и вероятно пътят ще бъде затворен, тъй като този участък е най-ниската точка. Йорданова допълни, че към момента няма опасност за населеното място. Екипи на полицията и на Областното пътно управление са на място.

100 литра на квадратен метър дъжд се изляха над Русе през последното денонощие. От хидрометеорологичната станция в града посочват, че стойностите са регистрирани до тази сутрин, а нормалният средноденонощен валеж за региона е 7 литра на квадрат. Канализационните шахти в дунавския град са разчистени и автомобилният трафик не е затруднен. Екипи отводняват с помпи в района на Свободната зона и по улица „Св. Димитър Басарбовски". Под наблюдение в областта са реките и язовирите, които са пълни наполовина от техния капацитет.

Обилни валежи и локални наводнения в страната
netinfo

Разград

Извършва се технологично контролирано изпускане на най-големия язовир в област Разград „Бели Лом", съобщи заместник-областният управител Иван Борисов. Водоемът е с капацитет 25 500 000 куб.м, целта е да се задържи на 52% от обема си, като в момента e на точно това ниво.

Наблюдават се и останалите 8 потенциално опасни язовири в региона. За последното денонощие валежите в Разградско са 58-60 л./кв.м., очаква се да спрат в понеделник.
Вчера около обяд е имало сигнал за опасност от наводнение на село Пчелина, което се намира в близост до границата с Шуменска област. Поводът е бил прелял водоем в Шуменско, водите от него тръгнали по дере, което води към Пчелина, но попили в земята по пътя и не се е създала реална опасност за населението, обясни Борисов.

Той уточни, че засега единствените последствия от дъждовете са три наводнени мазета в Цар Калоян.