Държавният глава Румен Радев приветства на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2021 гoдина. Пред тях президентът подчерта, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

награди Джон Атанасов
Президентство

„Отличията в различните категории отразяват трудолюбието, решимостта и таланта на българските изследователи, които имат принос към науката и развитието ни като общество, както и победите в множество олимпиади и конкурси“, подчерта Румен Радев. Президентът изтъкна, че от самото създаване на конкурса през 2003 г. досега, младите българските учени вече имат забележителни кариери у нас и в чужбина, а разработките им в областта на компютърните науки са от обществената значимост.

Българин решил спор между Бор, Шрьодингер и Айнщайн с награда „Джон Атанасов"

награди Джон Атанасов
Президентство

 
Д-р Венелин Тодоров - доктор по математика от Института по информационни  и  комуникационни  технологии към Българската академия на науките е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година. Той е доцент по информатика и компютърни науки със специалност „Моделиране на сложни системи с голяма размерност“ в Института по математика и информатика на БАН.

Основните постижения на д-р Тодоров се състоят в създаването на високоефективни стохастични и детерминистични подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи с много голяма размерност. Разработените от него алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика. Методите се използват с успех също и при прогнозиране на атмосферни процеси с много голяма размерност, далечен пренос на замърсители, устойчиво земеделие, екология и биоикономика.

награди Джон Атанасов
Президентство

Венелин Тодоров е носител на Голямата награда „Питагор“ за млад учен за 2021 г. на министъра на образованието и науката, носител на наградата на БАН за млади учени до 35 г. в областта на информационните и комуникационните науки и технологии ,,Професор Марин Дринов“ за 2019, награда на БАН за най-успешен проект за млади учени по Програмата за подпомагане на млади учени на БАН 2017- 2019, както и награда за най-добър млад учен на БАН за 2018 г.
 
Носители на отличието грамота  „Джон Атанасов – дебютен пробив в компютърните науки“ за  ученици и студенти, постигнали през последната година високи резултати с авторските си проекти, са Ванеса Гецева и Христо Тодоров.

Отбелязват 117-та годишнина от рождението на Джон Атанасов
 
Ванеса Гецева е бакалавър по компютърни науки и биоинформатика от Ramapo College of New Jersey, текущ докторант в сферата на биологичните науки в Columbia University. Занимава се с програмиране от ранна възраст и има голям интерес към научните разработки в сферата на изчислителната биология. През 2018 г. работи по проект в тази сфера, резултатите от който са представени на една от най-престижните конференции в сферата на изчислителната биология, 27th Conference on Intelligent Systems for Molecular Biology и 18th European Conference on Computational Biology. От 2020 г. насам Ванеса Гецева работи по проект в сферата на изчислителната биология в лабораторията на д-р Iman Hajirasouliha в Weill Cornell Medicine. Ванеса Гецева е автор на три научни публикации и е носител на двадесет награди, както студентски, така и от конференции и изложения.
 
Христо Тодоров е ученик в 12-и клас в ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил. Разработил е три авторски научни и приложни проекта в областта на машинното обучение: „Генериране на лого изображения чрез генеративни състезателни мрежи“, „Физически противникови атаки тип “черна кутия” с ограничен брой заявки“ и „Проучване на възможността за интерпретации на машинното обучение чрез анализ на данните за генетичната последователност на туморните супресори“.
 
Носител е на две специални награди на Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) 2021, четвърта награда на Association for Computing Machinery и награда на Тайвански международен панаир на науката. Класиран е за участие в Конкурса на ЕС за млади учени (EUCYS) 2021 г. и печели наградата на Швейцарския форум за млади таланти с разработката си, изследваща възможностите за противникови атаки към невронните мрежи. Носител е на златен медал и грамота за отлично представяне както на Ученическата конференция на УчИМИ (2020 и 2021 г.), така и на Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България за 2020 и 2021 г.
 
На церемонията в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Радев връчи грамоти и сертификати “Джон Атанасов“- ученици и техните преподаватели”.