С промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. са предвидени средства за изплащане на добавка от 50 лв. на всички 2 080 000 пенсионери.

Вдигат пенсиите средно със 64 лева

Целта е тази подкрепа да продължи до 1 октомври, когато в сила ще влязат разпоредбите, които ще доведат до повишаване на всички пенсии.

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат още промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството.

Донев: Целта е бъдещите пенсионери да имат по-добро качество на живот (ВИДЕО)

От октомври максималният размер на пенсиите се повишава от 1440 лв. на 1500 лв. От същата дата се предлага социалната пенсия за старост да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. По този начин ще се приложи справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери, тъй като с 14,3 на сто ще се повишат и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на добавките, които се изчисляват от размер на социалната пенсия за старост.