Служебният социален министър Гълъб Донев коментира предвиденото увеличение на пенсиите у нас в студиото на „Здравей, България”. „Целта е да осигурим по-добро качество на живот за бъдещите пенсионери”, заяви Донев.

Това, което предлага служебното правителство, е всички възрастни хора в страната да получават средно с 12,5% по-големи възнаграждения. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната - с 14,3 на сто.

Общо 937 600 са пенсионерите, които ще останат на минимална пенсия от 340 лв.

Донев обясни и на какви условия трябва да отговорят пенсионерите с най-ниски доходи, за да получат допълващата помощ. "Това ще стане с декларация, която трябва да подадат в Дирекция "Социално подпомагане". Ще се направи оценка на съвкупността на доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат подобна помощ". 

Министърът поясни, че всички български пенсионери са обхванати от планираното увеличение, за да не се случи така, че някой със средноосигурителен доход да не получи такова. "Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите към социално-осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж", обясни Донев.

Министър Василев: След вдигането на пенсиите повече няма да има пенсионери под линията на бедност

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила, ще продължат да се изплащат по този модел, уточни министърът. „Така и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", добави социалният министър.