Нужен е Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет
Нужен е Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет / снимка: БГНЕС
Нужен е Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет
62573
Нужен е Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет
  • Нужен е Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет

За създаването на Консултативен съвет по здравеопазване към Министерския съвет се обявиха пациентските организации при първата си среща със здравния министър проф. Николай Петров. Според тях такъв съвет е необходим, за да търси консенсус при изграждането на здравните политики.

Стабилност, последователност и спокойствие поискаха пациентите при първата си среща с проф. Петров.

От национално представените пациентски организации са убедени, че гражданите по европейски модел трябва да имат възможност да влияят на процесите и решенията на Националния съвет по цени и реимбурсиране, който предстои да заработи в близко бъдеще.

Според Владимир Томов от Конфедерация за защита на здравето създаването на подобен съвет без участието на пациентите е неприемливо. Такива представители били необходими, за да се гарантира, че лекарствата, които са нужни на даден пациент, ще стигнат до него по най-бързия начин.

Основният въпрос, с който от Българската асоциация за закрила на пациентите се обърнаха към министъра, е свързан с представителите на държавата в надзорния съвет на касата, обяви Пламен Таушанов от организацията. Според него председателят на този надзорен съвет или заместник здравен министър трябва да принуди шефа на касата д-р Пламен Цеков да създаде условия за нормална работа на съвета, както и решаване на всички въпроси, поставени от пациенти и лекари.

Да се преодолее тъмната страна на финансовата стабилност в системата и да се създаде предвидимост по отношение на процесите в здравеопазването са сред другите препоръки, отправени по време на срещата.

От своя страна здравният министър проф. Николай Петров беше категоричен, че срещи с пациентите тепърва предстоят. Това е първата среща от много такива, в която според Петров са набелязани повече от 40 проблема, на които да се търсят решения.