НСС експулсира от страната двама престъпници
НСС експулсира от страната двама престъпници / netinfo

Национална служба „Сигурност” е експулсирала от страната двама чуждестранни граждани от Ирак и Йемен, които са разработвали канали за наркотрафик и трафик на хора и фалшиви пари. Това съобщи заместник-директорът на НСС комисар Цветлин Йовчев. За последните 2 години службата е заловила 109 чужденци, които са се занимавали с противозаконна дейност.

След съвместни разработки с европейски и натовски спецслужби контраразузнаването е заловило иракски гражданин от кюрдски произход, бежанец в България от 2004 г., който се занимава с наркотрафик. У нас той е пребивавал под фалшива самоличност на друг иракчанин и е планирал да изгради наркоканал от Ирак през България до Западна Европа. След проверка на Национална служба “Сигурност” е установено, че е съпричастен към международна престъпна група за трафик на наркотици и действа в други държави от ЕС и НАТО, а под истинската си самоличност се издирва от Интерпол.

Вторият заловен чужденец е гражданин на Йемен, който пребивава в България от 1994 г. Пристигнал е с цел обучение и в началото не се е занимавал с престъпна дейност. През ноември 2006 г. е подаден сигнал, че той организира канал за нелегална миграция на хора, по който са прекарани десетки хора, и активно разработва и канал за трансфер на фалшиви парични знаци от Турция през България към Западна Европа. За него има съмнения, че е свързан с чужди специални служби, които имат интерес към този род дейност, обясни комисар Йовчев. Двамата са живеели в София и не са развивали сериозна бизнес дейност. Със заповед на НСС са експулсирани от България в края на миналата седмица и е отнето правото им на пребиваване тук за 10 години.

За последните 2 години от средата на 2005 г. досега заради участие в наркоканали са експулсирани от България със заповед на НСС над 30 души, като с това е прекратена дейността на каналите, а принудителни мерки са наложени общо на 109 чужденци – 50 от балканския регион, 39 от Близкия Изток и 12 от Далечния Изток, и 8 от бивши съветски републики.