Няма виновен за отровените деца от Исперих
Няма виновен за отровените деца от Исперих / снимка: sxc.hu

Досъдебното производство за замърсената вода в Помпената станция в село Драгомъж, заради която в болница влязоха 34 деца, бе прекратено за втори път. На 25 октомври прекратителното постановление е влязло в сила, уточняват от Окръжна прокуратура-Разград.

Разследването бе срещу неизвестен извършител, то веднъж бе внесено в съда в Районна прокуратура-Исперих с мнение за начало на дело с обвиняем собственика на кравефермата, от която имаше разлив от торови маси в дерето до Помпената станция, осигуряваща вода за Исперих.

Дело срещу общинския лидер на ДПС Гюнай Хюсмен обаче не започна, защото прокуратурата го прекрати. По-късно Апелативна прокуратура-Варна върна постановлението, а досъдебното производство бе изпратено на разследващ орган с допълнителни указания.

Междувременно по нареждане на ДНСК лагуната, в която се събирали отпадъците от кравите във фермата на общинския лидер на ДПС Гюнай Хюсмен, бе разрушена. Глоба от 20 000 лв. на Хюсмен наложи екоинспекцията в Русе. Санкциониран от здравната инспекция бе и шефът на водоснабдителното дружество Илия Илиев. Заради разлива водата бе хиперхлонирана и причини здравословни проблеми на 34 деца.