Няма криза в бюджета на Здравната каса, лекарите ще си получат изработеното
Няма криза в бюджета на Здравната каса, лекарите ще си получат изработеното / снимка: DarikNews.bg, Хасково
Десислава Атанасова в Хасково
62284
Десислава Атанасова в Хасково
  • Десислава Атанасова в Хасково

Лекарите могат да работят спокойно, всичко, което са изработили като медицинска дейност, ще им бъде платено. Това заяви днес в Хасково здравният министър в оставка Десислава Атанасова. Тя допълни, че в никакъв случай няма да се стигне до връщане на пациенти.

Когато има приет и гласуван закон за бюджета на НЗОК и той се формира от здравните вноски на хората, има рамка, в която трябва да се вмести цялото плащане за медицинска дейност, лекарствени продукти и т.н. Освен това тази година има и нови дейности, които се плащат от Касата, заяви Атанасова и добави, че въпросът с разходването на средствата и това дали те се разходват целесъобразно и рационално, вече опира до мениджърите на болниците.

Няма криза нито в бюджета на Здравната каса, нито има проблем със средствата за лекарствени продукти, каза още министърът в оставка.

„Доволна съм от това, което свършихме аз и моят екип за тази едни година. 13 лечебни заведения в момента се оборудват с нова високо технологична медицинска апаратура. Фокусът за обновяването е диагностика и лечение на злокачествени онкологични заболявания. Такава апаратура ще получат университетските и областните болници”, обясни Атанасова.

Тя отказа да коментира дали би приела да бъде министър в едно бъдещо правителство, в случай че й предложат.

Министърът в оставка посети днес Хасковската многопрофилна болница, където присъства на официалното откриване на Лабораторията по инвазивна кардиология.

Още новини от Хасково