Няма фалшиви на лекарства на пазара у нас
Няма фалшиви на лекарства на пазара у нас / снимка: БГНЕС, архив
Няма фалшиви на лекарства на пазара у нас
61616
Няма фалшиви на лекарства на пазара у нас
  • Няма фалшиви на лекарства на пазара у нас

Няма открити фалшиви лекарства на българския пазар. Това става ясно от проверките, които е извършила Изпълнителната агенция по лекарствата през 2012-а година. 30% от нарушенията се отнасяли до продажба на лекарства без рецепта. Констатирани са и опасни нарушения като функционирането на аптеки без разрешение, какъвто случай бил регистриран дори в столичния кв. „Лозенец.”

Значителен спад обаче се регистрира в случаите на продажба на лекарства от лица без квалификация. Миналата година Дарик информира за 18 неправоспособни аптекари на територията на страната, сред които имаше митничари и инженери.

Засилени проверки на аптеки през нощта и през почивните дни извършва Агенцията по лекарствата, съобщи изпълнителният й директор д-р Евелин Благоев. По думите му продажбата на лекарства без рецепта или без присъствието на магистър фармацевт се случвала именно нощем или по празниците.

„Само за януари 2013 г. са извършени 114 проверки на обекти за търговия на дребно, при общо извършени за 2012-а 1044 проверки, което е ръст от 36% на месечна база”, уточни той.

На 196 лекарства през 2012 г. е прекратено разрешението им за употреба на българския пазар. Прекратяването обаче ставало по желание на притежателите на разрешения и не било свързано с безопасността на продукта.

В Системата за бързо уведомяване пък са постъпили 160 уведомления за лекарствени продукти с установени отклонения в качеството. 320 са съобщенията за нежелани лекарствени реакции и в тази връзка са предприети съответните мерки.

„Общата стойност на всички наложени глоби и имуществени санкции за миналата година са 567 750 лева”, каза той. Благоев допълни, че през 2011-а тази сума е била с около 5000 лева по-малка.