Новите алергени присъстват в храната, бижутата, козметиката и компютъра
Новите алергени присъстват в храната, бижутата, козметиката и компютъра / снимка: sxc.hu
Новите алергени присъстват в храната, бижутата, козметиката и компютъра
76255
Новите алергени присъстват в храната, бижутата, козметиката и компютъра
  • Новите алергени присъстват в храната, бижутата, козметиката и компютъра

Увеличават се случаите на кожни алергии, предизвикани от цимент, който не се произвежда в рамките на Европейския съюз. Оказва се също така, че основният консервант в мокрите кърпички, който причинява кожни обриви при някои хора, се съдържа и в прясно боядисаните стени с водно разтворими бои и се излъчва в продължение на 40 дни, след като боята е нанесена. Това съобщават водещи алерголози у нас в навечерието на Шестата национална кампания за профилактика на кожните алергии.

Кожната алергия засяга всеки трети човек и е най-честата причина за временна неработоспособност, твърдят специалистите. Тя се увеличава заради глобализацията, климатичните промени, новите компютърни технологии и новите козметични средства, посочва един от най-добрите дерматолози в България доц. Жана Казанджиева.

„Новите козметични средства, част от тях, които са страхотни, минали през всички изпитания, част от които можем да намерим на Женския пазар дори, и които крият големи опасности за нашите пациенти. Също така появиха се много нови лекарства, храни и екзотични диети, които на своя ред предизвикаха различни кожни алергични реакции", обясни Казанджиева.

Алергия към цимент може да се развие, когато той не е произведен в Европейския съюз, а, примерно, в Турция, добавя специалистът:

„Алергиите към цимент, но циментът, който не се произвежда по изискванията на ЕС. А ЕС отдавна се е намесил и технологията за производство на цимент вече е направена, така че той да не предизвиква алергии. Само че ние сме много близо до Турция, а тя не е в ЕС и част от българите ползват турски цимент. Така че ние отново се срещаме с циментовата алергия".

Доц. Казанджиева добавя, че всяка година се откриват нови алергени, причинители на различни кожни реакции.

„Новите алергени присъстват в храната, която консумираме, в уредите, в бижутата, в стоматологията, в ортопедичните импланти, дори и в компютъра. 39% от лаптопите има положителен тест към никел", допълни тя.

Следващата седмица в 7 болници в страната ще се осъществяват безплатни консултации и прегледи за кожни алергии. За конкретните клиники предстои да ви информираме допълнително.