/ iStock/Getty Images
Новата седмица започва с горещини, много високи температури и изобилие от слънце. В края на седмицата, пък, ще има бури и валежи.
 
В неделя най-горещо беше в Сандански (38.8 градуса), Русе (37.4 градуса) и Свищов (36.9 градуса), но никъде не бяха отчетени температурни рекорди.

Къде беше най-горещо и имаше ли температурни рекорди?
 
Днес времето ще е слънчево. В почти цялата страна се очакват опасни горещини. Синоптиците предупреждават за "жълт код" в 23 области на страната. Предупреждението е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София, София-Област, Кюстендил, Перник, Кърджали, Хасково и Ямбол. След обяд в тези области температурите ще достигнат и надхвърлят 35-37 градуса.
 
В Благоевград е обявен "оранжев код" за потенциално опасни високи температури, надвишаващи 38 градуса.

жълт код 12 август
НИМХ

Единствено в Смолян, Бургас, Варна и Добрич максималните температури ще са стандартно летни – около 30 градуса.
 
Навсякъде другаде обаче се препоръчва на хората да не стоят продължително време на открито, да приемат повече течности и по възможност да не работят и извършват физическа дейност навън.

вода жега
iStock/Getty Images

За тези, които започват новата седмица на брега на морето, времето е идеално за плаж и плуване. Температурата на морската вода е около 26 градуса, на север е с градус-два по-ниска.
 
Над планините също ще е слънчево в понеделник със слаб до умерен вятър от изтокюгоизток.

жега горещо слънце
iStock/Getty Images

Още по-горещо ще стане във вторник и сряда. Тогава живакът в термометрите ще се нажежи до 40 градуса в много райони. Възможно е и да ги прехвърли.

жега лято
iStock/Getty Images

В четвъртък и петък над Балканите от запад на изток ще премине студен атмосферен фронт с валежи и леко по-ниски дневни температури.
 
Заради жегата от предходните дни ще има условия за мощни гръмотевични бури и градушки, а явленията ще са по-добре изразени в Западна България.

дъжд
iStock/Getty Images


Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за 14 области на страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Екстремалният индекс важи за областите Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Перник, Плевен, Русе, Сливен, София град, София област, Хасково и Ямбол.

Предупреждението е за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg

НИМХ