/ Thinkstock/Getty Images
Руското федерално следствие смята да съобщи, че в сибирския град Сургут е открита клетка на терористичната организация Ислямска държава, твърди източник на вестник "Новая газета".

Четиримата оцелели терористи от Каталуния се изправят пред съда (СНИМКИ)
 
По данни на руското опозиционно издание клетката е включвала най-малко петима души, включително 19-годишният Артур Гаджиев. След опит да подпали местен мол на 19 август той рани с нож 7 минувачи в центъра на града и бе убит от полицията. Същия ден отговорност за инцидента пое "Ислямска държава", напомня вестникът.
 
Според руската служба за финансов мониторинг в момента се издирват 7 души от Сургут, заминали да воюват в Сирия, а за международно издирване са обявени общо към 50 жители на Хантимансийския автономен окръг в Сибир, заподозрени в тероризъм.

Всички 12 заподозрени за атаките в Барселона са мъртви или задържани
 
В материала се цитира изследване на Московския център "Карнеги", според което броят на мюсюлманите в Уралския федерален окръг на Русия, включващ Хантимансийския, е нараснал през последния четвърт век с близо 100 000.
 
По различни оценки мюсюлманската общност в Сургут достига близо 10 на сто от населението - около 45 000 души. През последното десетилетие на миналия век и първото на този заедно с мигрантите от Кавказ в региона прониква новата "близкоизточна" ислямска идеология, която започва да изтласква традиционния за тези места суфистки ислям, посочва "Новая газета".

Кола се вряза във войници край Париж, има ранени (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Десетки познати на Гаджиев са задържани, срещу четирима вече са повдигнати обвинения в терористичен сговор, пише всекидневникът и се пита къде престъпникът се е заразил с идеята на радикалния ислямизъм.
 
"Неприятният отговор може би е, че идеята е узряла на място. Сибир все по-често се откроява в контекста на сирийската война - но нито тук, нито другаде в Русия никой не знае как да се бори с това", коментира в заключение "Новая газета".
БТА