/ БГНЕС
Светият синод избра Знеполския епископ Арсений за Сливенски митрополит. Досега той беше най-младият епископ в Българската православна църква. Арсений получи гласовете на 7 от архиереите в Синода. Кандидатите за поста бяха двама - Знеполският епискол Арсений и Мелнишкият Герасим.

Изборът на Сливенски митрополит прикова общественото внимание. Първият епархийски избор беше отменен от Светия синод през февруари заради съмнения за наговаряне между избирателите. След кончината на патриарх Неофит се смята, че изборът на Сливенски владика може да повлияе и на избора на нов Български патриарх, пише БНТ.

Официално: Светият синод избра новия Сливенски митрополит

След кончината на патриарх Максим се видя разделение по линията на Пловдивския митрополит Николай и тогавашния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

Спомняме си за тогавашното разделение днес, защото сегашният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан подкрепи Мелнишкия епископ Герасим, а Пловдивският митрополит Николай подкрепи Арсений. За Знеполския епископ гласуваха още митрополитите Антоний - Западно и -Средноевропейски, Григорий - Великотърновски, Киприан - Старозагорски, Игнатий - Плевенски, Наум - Русенски и Яков - Доростолски.

Така че ако има разделение в Синода, то в момента е 7 на 5, като тук не се отчита гласът на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. След по-малко от месец Светият синод ще трябва да определи тримата митрополити измежду които ще се избира следващият патриарх и това трябва да стане с мнозинство 2/3 от членовете на Синода, които в момента са 14.

"Постъпили са общо 12 броя бюлетини, от които за преосвещения Знеполски епископ Арсений - 7 бюлетини, за преосвещения Мелнишки епископ Герасим - 5 бюлетини", заяви Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия синод.

Епископите - Знеполски Арсений и Мелнишки Герасим изчакаха избора на Светия синод в олтара на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Влезлият там като епископ Арсений напусна вече като Сливенски митрополит, но пътят към Синодната палата за него се оказа трънлив.

Посрещнат беше от недоволни, които го смятат за недостоен, защото бил съслужил с украински свещеници, които били низвергнати от Руската църква, защото са дръзнали да поискат отделяне на Украинската църква като автокефална.

"Вашият избор не беше лесен и безпроблемен. Той беше съпътстван от напрежение от различен характер и изкушения. Но всичко това не можеше да ни смущава, защото от друга страна то беше свидетелство, че Православната ни църква е жива. Приемаме ви сред нас братски и с радост, като от сърце ви желаем дълги и благословени от Бога години на доброплоден труд в полза на Светата ни църква", допълни Врачанският митрополит Григорий.

Безмълвен пред недоволните, но пред висшия клир вече като Митрополит Сливенски Арсений помоли архиереите за подкрепа със съвети в служението си като Архипастир на Сливенската епархия.
"Аз, най-малкият сред Вас, ще се старая да бъда добър служител на Исуса Христа, хранен с думите на вярата и доброто учение", добави Сливенският митрополит Арсений.

И се обърна към вярващите в Сливенската епархия.

"Вратата на Сливенската митрополия ще бъде отворена за всеки един клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. Като не търся човешка слава, нито се стремя към гнусна печалба, поемайки кръста на Митрополитското служение на Сливенската епархия", каза още Сливенският митрополит Арсений.

Арсений до момента беше най-младият епископ в Българската православна църква. Епископският сан получава едва 28-годишен с решение на Светия синод и личната благословия на патриарх Неофит, защото тогава още не е навършил 35 години. Ръкоположен е от Сливенския митрополит Йоаникий и сега поема именно сливенския митрополитски престол.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ