Летище София
Летище София / Летище София, пресслужба
Нов сигнал за пътници, влезли в България през Летище София без проверка. При полет от Амстердам за София миналия вторник пътниците отново заварили празни гишетата за проверка, а докато пристигне полицай, няколко души напуснали летището без никакъв контрол. Това разказа пред Дарик Георг Тупарев, който също се прибирал с въпросния полет. След като при него дотичал полицай и все пак прегледал документите му, Тупарев отишъл до стаята на митничарите, за да ги предупреди. Когато почукал на вратата, обаче, тя се оказала заключена. С него след време се свързал човек от летището, който му обяснил, че полицаите всъщност дори били посъветвани да си почиват, когато няма полети. Проблемът идвал от таблото на летището, което не било отчело, че самолетът от Амстердам е кацнал. Историята се развива дни, след като половин полет от Париж отново не откри служители на гишетата и напусна Летище София без проверка. По случая бе образувана вътрешна проверка, а вътрешният министър Валентин Радев определи случилото се като „петънце, което трябва да се изчисти”.

На Летище София: Пътници от Франция влязоха в България без проверка
 
Историята се развива миналия вторник, когато Георг Тупарев се прибирал към София със закъснял полет от Амстердам:
 
„Аз се прибирах от Холандия. Не гледам кой проверява и кой не, но този път, защото ми беше прясно в главата историята с Париж, като минавах просто погледнах и видях, че първите пасажери, които минаха, те минаха и нямаше никой. Аз вече като наближих, имаше един полицай и когато той ми преглеждаше паспорта, дойде още един полицай, който му се извини и каза, че не е било обявено и затова дойде запъхтян и седна на съседния стол, където започна да преглежда и той. Според мен трима-четирима души минаха, не съм ги броил, но видях, че около трима-четирима минаха без никаква проверка. И на излизане, където си взимаме багажа, аз исках да предупредя митничарите, че това става, почуках на вратата, нямаше никой, вратата беше заключена и аз си излязох“, посочи Тупарев.

След гафа с полета от Париж: Пращат варненски гранични полицаи на софийското летище
 
След време с него се свързал анонимен служител на летището, който му обяснил, че липсата на полицаи всъщност била целенасочена. Те нямали регламент за почивка и били посъветвани от началниците да почиват, когато няма полети. А в случая всички липсвали, защото таблото на летището не отчело, че самолетът е кацнал:
 
„Обади ми се служител от летището и каза, че ако случайно давам интервюта, да обясня, че цялото това нещо е било целенасочено, защото полицаите нямали регламент за почивки. Било им е казано да почиват, когато няма полети, а полетите щели да се оповестяват. И всъщност проблемът е, че не ги оповестяват полетите. Затова са ги посъветвали устно, когато няма полети, да не бъдат там и да почиват. Не ми казаха кой ги е посъветвал, но човекът ми каза, че началниците така ги посъветвали“, допълни Тупарев.

Установяват виновните за непроверените пътници на летището
 
Историята се развива дни, след като половин полет от Париж завари празни и 6-те гишета за проверка на летището, а 42-ма пътници си тръгнаха без никакъв граничен контрол. По случая беше образувана вътрешна проверка, чиито резултати все още не са оповестени. Първоначалните обяснения бяха, че едни от служителите били до тоалетната, втори пушели, трети се хранели. Вътрешният министър Валентин Радев тогава определи случая като „петънце, което трябва да бъде изчистено“:
 
„Това е притеснително с цял самолет. То един да мине от тях е опасно, а представете си повече хора. Ние трябва да бъдем много внимателни. Всички ни хвалят отвън, че пазим добре границата. Това е най-добре пазената сухопътна граница на ЕС. Няма друга. Това е едно петънце, което трябва да изчистим бързо и да докажем на нашите партньори, че ние продължаваме, както досега, да охраняваме границата на ЕС“, каза Радев тогава.

Проверяват Гранична полиция заради пропуски на летище София
 
А по думите на Георг Тупарев с него се свързали и други хора, които му разказали подобна история:
 
„Във фейсбук ми писаха хора, че и на тях им се е случвало. Надявам се да не влезем в Шенген, защото след това ще се срамуваме, че всички бели ще идват от България“.

Борисов иска най-тежки наказания за случая с непроверените пасажери на летището