Нов обвинителен акт срещу похитителя от Сливен
Нов обвинителен акт срещу похитителя от Сливен / снимка: DarikNews.bg, архив

Нов обвинителен акт внесе сливенската прокуратура срещу похитителят от Сливен Стефан Стефанов.

Той държа в банков клон като заложници пет банкови служителки и се предаде след многочасови преговори с психолози и спец части на МВР. Засега наказанието срещу Стефанов се бави, след като Бургаският апелативен съд отмени неговата 17-годишна присъда.

В обвинителния акт прокуратурата е посочила 9 нови обвинения срещу Стефанов, най-сериозното от които е грабеж с опит за убийство. Според бургаските магистрати предишното обвинение е било пълно с грешки и противоречия. Стефанов научи за новото обвинение в Бургаския затвор от екипа на „Студени следи”.

„Неговите действия ме провокираха да произведа изстрел. Той тръгна да си вади пистолета, въпреки моята команда”, оправда се обвиняемият Стефанов.

„Има видеозапис, трябва да се вземе видеозаписът, да се види, че с влизането ме гърми. И то не в ръката, както казва, а в гърдите”, твърди простреляният тогава охранител Станчо Станев.

За да започне новият процес срещу Стефан Стефанов, е нужно делото да извърви всички процесуални пътища до насрочването, отбелязва БНТ. След което трябва да премине отново всичките съдебни инстанции, за да бъде произнесена присъда. Стефанов се надява на по-ниска, жертвите настояват за максимална.

В подкрепа на доказателствата за вината на Стефанов допринася и фактът, че в операцията по обезвреждането му участват и най-елитните поделения на МВР.

На 23 март около 16.00 ч. Стефан Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк” в центъра на Сливен, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Похитителят не е искал откуп. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.