"Не съм абсолвент на университета Алпе Адрия в Клагенфурт, а специализант със защитен научен проект там". Това каза за БТА номинираният за министър-председател Пламен Николов "Има такъв народ".

Поводът за неговия коментар е публикацията в клагенфуртския вестник "Клайне цайтунг", свързана с образованието на Пламен Николов в Австрия. "Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?" - така е озаглавена публикацията на австрийския журналист Уве Зомерсгутер.

Авторът на статията, който е ръководител на икономическия отдел на вестника, твърди, че Пламен Николов не е бил възпитаник на университета, съдейки по официална информация, получена от д-р Анегрет Ландес, завеждаща отдела за връзки с обществеността на университета Алпе Адрия в Клагенфурт.

Университетът Алпе Адрия в Клагенфурт: Пламен Николов не е сред възпитаниците ни

Николов бе категоричен, че е редно запитването от австрийска страна, да бъде отправено не към университета в Клагенфурт, а към австрийското министерство за образование, наука и култура, тъй като става въпрос за научнен проект "Феноменологията и фазите на преживяване при възприемането на субективното време".

"Благодарение на него съм защитил своя дисертационен труд пред ВАК", поясни Николов.

Проектът, чиято снимка Николов изпрати, е послужил за защита на докторската му теза в България. Николов коментира, че именно австрийското министерство са присъдили стипендията Ернст Мах, а университетът в Клагенфурт просто е бил мястото, където реализира своя научен проект.

Той уточни, че докато е бил там, е ползвал библиотеката и научния ресурс на тримата професори, които са били споменати и по време на пресконференцията. Двама от тях са още живи и здрави, посочва Николов, визирайки имената на Manfred Moser, Michael Polemis. Николов благодари за подкрепата им.

И Пламен Николов показа дипломите си (ВИДЕО)

Именно посредством реализацията на проекта, Николов защитава и дисертационния си труд пред Специализирания научен съвет по философия към Висшата атестационна комисия /ВАК/ към МС на България.

Николов припомни, че докторските степени тогава са се присъждали от ВАК, а само аспирантурите са се водили към някакво научно звено - университет или академия.

"В този смисъл аз съм аспирант на СУ, но доктор на ВАК", уточни Николов.

От австрийското висше училище отговориха на NOVA след официално запитване, че Пламен Николов е бил техен стипендиант, но не и докторант.

Ето и какво още написаха:

„В интернет циркулира информация, която оставя впечатлението, че кандидатът за поста премиер на България Пламен Николов е докторант от Клагенфуртския университет. Това не е истина. Николов никога не е бил записван в Университета в Клагенфурт. От октомври 2003 г. до януари 2004 г. той е бил гост по стипендиантската програма на Ернст Мах.”

Това потвърждава думите на номинирания за министър-председател от "Има такъв народ", който преди дни показа пред медиите договор за стипендията и доказателство от общината в Клагенфурт, че е там  живял през този период.

МОН провери дисертацията на Пламен Николов

Само преди седмица кандидатът за министър-председател на проектокабинета на първата политическа сила "Има такъв народ" Пламен Николов показа дипломите си. Той показа дисертацията си, а представяйки я заяви, че я показва за тези, които се съмняват, че има дисертация. По-рано дисертационният труд на Николов предизвика полемики в публичното пространство.

"Който иска да я чете, може да заповяда в Народната библиотека. От МОН казаха, че искали моето разрешение, за да я публикуват. Няма да им го дам, защото ще я издам аз и ще я публикувам, за мога да я публикувам по начина, по който искам и за да разберат, че научният труд у нас, както и всеки друг труд, трябва да се заплаща. Който иска да я има, трябва да си я купи. След като ми направиха такъв тип известност, аз ще се възползвам от това", заяви тогава Николов.
БТА