Нашата оценка от днешния ден - българският национален интерес беше продаден три пъти за един ден, коментира на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова. 

Изчакахме да минат дискусиите, за да може да обобщим днешния много динамичен и интересен политически ден, каза тя. По думите на Нинова много пъти в зала е била чута изразена грижа за Украйна и за украинския народ, от друга страна- грижа за Русия и за руския народ, но освен от „БСП за България“, никой не е поставил акцентът върху българския национален интерес и грижата за българския народ.

Зеленски: Благодаря ти, България, за подкрепата и защитата на нашите хора

Българският национален интерес диктува да имаме собствена ядрена централа и по-евтин ток за икономиката и за домакинствата, без да гледаме геополитически и геостратегически на този въпрос, посочи тя. Според нея с решението да се продадат двата реактора на Украйна българският национален интерес е бил продаден.

По думите на лидера на БСП българският национален интерес диктува също да имаме боеспособна и въоръжена българска армия. И това беше продадено днес, защото се взе решение да се опразнят всички складове на Министерството на отбраната и на българската армия от боеприпаси и да бъдат продадени на чужда държава, добави Нинова.

Тя отбеляза също, че българският национален интерес е да има мир и спокойствие в региона, в Европа, България. Подкрепата за членство на Украйна в НАТО означава засилване на напрежението в региона и в Европа, означава риск от увеличаване на военните действия в Черно море, които пряко да засегнат България и българския национален интерес, смята тя.

Затова казвам, че три пъти за един ден този интерес беше продаден и предаден, обясни тя. По думите на Нинова има отговорни за това хора, виновници, като посочи лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и ПП-ДБ.

Попитана за посещението на украинския президент Володомир Зеленски, Нинова отговори с: „мисля, че това, което коментирахме, е следствие от посещението му“. Според нея всички тези решения са функция от визитата му. Нинова поясни, че не са поканени на среща със Зеленски.
Никол Николова/БТА