Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в тържественото откриване на новата академична година на Университета по хранителни технологии-Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма..
Николова към БТС: Целта е България да стане конкурентна дестинация за 4 сезона
"Днес отваряме поредна страница от богатата шестдесет и пет годишна история на Университета по хранителни технологии. Авторитетното висше училище, което е от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите, единствен по рода си на Балканския полуостров, е активен партньор на Министерството на туризма", заяви вицепремиерът.
И посочи още, че висшето училище обучава кадри, които имат своята важна роля за развитието на туристическия сектор. Министър Николова благодари на университета и за активната дейност по съвместния проект за създаване на национално меню, който е пред финализиране.
Николова: Килимите ни са достойни за културното наследство на Европа (СНИМКИ)
"Целта е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на нашите курорти", обясни тя.
По думите й, чуждестранните гости много харесват това, което се предлага на българската трапеза. И ние трябва да използваме този потенциал за привличане на повече туристи със специализирани услуги и продукти.
Марияна Николова: За зимния сезон вътрешният пазар ще е с водещо значение
"Като институция ще продължим да насърчаваме политиките за успешна подготовка и реализация на специалистите с висока квалификация, защото нашето бъдеще зависи от качеството на образованието на децата ни днес", посочи вицепремиерът.
Ректорът на университета Пламен Моллов заяви, че в годините от създаването си учебното заведение се утвърди като авторитетна школа. Силният интерес към нашите специалности ни дават престиж за образователен лидер.
"Надявам се и ще се радвам нашите студенти един ден да създадат свои световни брандове, коментира още той. От тази година въвеждаме модулно обучение, а УХТ работи и по съвместни образователни програми с чужди университети - от Северна Македония, Франция, Гърция, Нидерландия и други", информира още ректорът.
Мярката 60/40 е запазила над 22 хил. работни места в туризма
В церемонията по откриването официални гости бяха Здравко Димитров, кмет на Пловдив, Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, доц. д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, представители на браншови организации и бизнеса от хранително-вкусовия и туристическия сектор, академичното ръководство на университета, експерти от научните среди и други.
Николова към БТС: Целта е България да стане конкурентна дестинация за 4 сезона
"Днес отваряме поредна страница от богатата шестдесет и пет годишна история на Университета по хранителни технологии. Авторитетното висше училище, което е от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите, единствен по рода си на Балканския полуостров, е активен партньор на Министерството на туризма", заяви вицепремиерът.
И посочи още, че висшето училище обучава кадри, които имат своята важна роля за развитието на туристическия сектор. Министър Николова благодари на университета и за активната дейност по съвместния проект за създаване на национално меню, който е пред финализиране.
Николова: Килимите ни са достойни за културното наследство на Европа (СНИМКИ)
"Целта е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на нашите курорти", обясни тя.
По думите й, чуждестранните гости много харесват това, което се предлага на българската трапеза. И ние трябва да използваме този потенциал за привличане на повече туристи със специализирани услуги и продукти.
Марияна Николова: За зимния сезон вътрешният пазар ще е с водещо значение
"Като институция ще продължим да насърчаваме политиките за успешна подготовка и реализация на специалистите с висока квалификация, защото нашето бъдеще зависи от качеството на образованието на децата ни днес", посочи вицепремиерът.
Ректорът на университета Пламен Моллов заяви, че в годините от създаването си учебното заведение се утвърди като авторитетна школа. Силният интерес към нашите специалности ни дават престиж за образователен лидер.
"Надявам се и ще се радвам нашите студенти един ден да създадат свои световни брандове, коментира още той. От тази година въвеждаме модулно обучение, а УХТ работи и по съвместни образователни програми с чужди университети - от Северна Македония, Франция, Гърция, Нидерландия и други", информира още ректорът.
Мярката 60/40 е запазила над 22 хил. работни места в туризма
В церемонията по откриването официални гости бяха Здравко Димитров, кмет на Пловдив, Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, доц. д-р Янко Иванов, зам.-министър на земеделието, храните и горите, Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара, представители на браншови организации и бизнеса от хранително-вкусовия и туристическия сектор, академичното ръководство на университета, експерти от научните среди и други.